Warzywna zupa z makaronem i serkami
Zupa z delikatnym serowym posmakiem, z warzywami i makaronem.
Składniki:
ok 1,5 - 1,7 litra, rozrzedzonego nieco, rosolu z kury,
ok 150g drobnego makaronu,
duza cebula,
4 duze marchewki,
2-3 duze korzenie pietruszki,
2 duze lodygi selera,
kawalek korzenia selera,
1/2 do 2/3 szklanki mrozonego groszku zielonego,
1 duzy por,
2-3 zabki czosnku,
3 trójkaciki serka topionego,
zielenina, np bazylia lub pietruszka,
sól, pieprz, vegeta, curry, lisc laurowy, papryka slodka, maggie, ewentualnie ogregano.
Kroki przygotowania:
Makaron ugotowac w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, odcedzic. Warzywa obrac i umyc. Cebule, marchew, korzen selera i pietruszke, pokroic w kostke, doprawic i razem z listkiem laurowym, wrzucic do wrzacego rosolu. Lodygi selera i pora pokroic w paski, czosnek w kosteczke. Groszek przeplukac, bez koniecznosci rozmrazania (bardzo lubie groszek, wiec daje cala szklanke). Po ok 20-25 minutach gotowania na srednim ogniu, dodajemy pokrojona lodyge selera, pora i groszek, gotujemy ok 15 minut do miekkosci wszystkich warzyw. Podbieramy kilka lyzek goracego wywaru z zupy i wlewamy do szklanki, rozpuszczamy w nim serki i wlewamy z powrotem do zupy, dodajemy czosnek i natke, mieszamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Podawac z makaronem.


