Porady:
Tak przygotowane słoiki to początek kreatywnej kulinarnej przygody. Leczo z dynią możemy połączyć z podduszonym mielonym mięsem wołowo-wieprzowym, doprawić na ostro i zalać kukurydziane nachos, posypując wierzch kolendrą. Albo wymieszać z esencjonalnym bulionem na włoszczyźnie i korpusach drobiowych, ugotowaną ciecierzycą albo ziemniakami, dzięki czemu powstanie zupa. W warzywnym leczo można zapiekać nafaszerowane np. serem grube makaronowe rurki lub muszle. Przyda się także na śniadanie: wystarczy wbić do gorącego leczo z dyni kilka jaj i wstawić do piekarnika (na ok. 15 min w temp. 180°C). Jest także świetny jako dodatek do bitek i wołowego gulaszu.
Zobacz też: Pojemniki na przyprawy, czyli jak prawidłowo przechowywać aromatyczne dodatki
Aby przyrządzić leczo z dyni według naszego przepisu, potrzebne będą obrane ze skórki pomidory. Nie da się ich obrać nożykiem czy obieraczką, tak, jak ma się to w przypadku innych warzyw, dlatego poniżej przedstawiamy krótką instrukcję jak zrobić to szybko i sprawnie:
- Najpierw należy zagotować wodę (pół litra/litr). Ostrożnie i delikatnie nacinamy pomidory od góry do dołu na krzyż. Nie tniemy za głęboko, wystarczy je lekko naciąć.
- Następnie ponacinane pomidory delikatnie wkładamy do wrzątku i zostawiamy tam na chwilkę (nie więcej niż pół minuty). Pomidory wyławiamy i od razu wkładamy do zimnej wody, aby się już dłużej nie gotowały. Zdejmujemy skórkę według zrobionych nacięć - powinna lekko i bezproblemowo odchodzić.
Zamiast świeżych pomidorów, do leczo z dyni możesz użyć także pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego. Z kolei morele można zastąpić ananasem - leczo z dynią będzie jeszcze smaczniejsze!
Notka redakcyjna:
Jak zrobić leczo z dynią?
Leczo z dynią to nietypowa wersja tradycyjnego, węgierskiego gulaszu z pomidorów i papryki. Poza tymi dwoma podstawowymi składnikami, dodajemy także dynię i morelę, dzięki czemu leczo jest wyjątkowo słodkie. Jak zrobić leczo z cukinią i dynią? Najpierw należy dokładnie oczyścić i umyć wszystkie warzywa i owoce: dynię, cukinie, paprykę, kukurydzę i morele. Cukinię obieramy ze skórki (choć możemy ją także zostawić po dokładnym umyciu warzywa) i pozbywamy się miąższu. Z dyni z kolei wydrążamy miąższ, który będzie potrzebny do przyrządzenia leczo. Z kolby kukurydzy oddzielamy ziarenka za pomocą noża, morele pozbawiamy pestek i również kroimy. Następnie paprykę, miąższ dyni i cukinię kroimy w kostkę średniej wielkości, a w dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Obraną cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie aż się zeszkli. Następnie do garnka dorzucamy cukinie, paprykę, dynię i morele. Leczo z dyni i cukinii gotujemy przez około dziesięć minut, po czym dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory. Solimy do smaku, dodajemy miód oraz pozostałe przyprawy. Po dziesięciu minutach dodajemy ziarna kukurydzy i na małym ogniu dusimy, regularnie mieszając. Po 30 minutach leczo z dyni przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Czytaj także: Pasteryzacja słoików - na sucho w piekarniku czy na mokro?