Reklama

Puściutki garnek po obiadku gwarantowany!!!

Składniki:

0,5 kg wątróbki drobiowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
troszke maki do posypania wątróbki
1 łyżka maki
3 łyżki śmietany
sól
zoele angielskie
liść laurowy
kostka rosołowa
pieprz czarny
maggi

Kroki przygotowania:

Wątróbkę opłukać na sitku. Gdy obcieknie układamy na rozgrzanej patelni.
Wczrśniej rozpuszczamy na niej tłuszcz. Smazymy 5 minut obracając.
Wkrajamy cebulkę, czosnek. Solimy, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
Smażymy ok. 10 minut. Następnie posypujemy maką, mieszamy.
Wszystko przekładamy go garnka. Patelnię po smżeniu polewamy wodą i wlewamy ją do wątróbki.
( wtedy jest bardzo aromatyczny smak sosu).
Dodajemy kostkę rosołową i dusimy 10 minut.
Mąkę ze śmietana i odrobinka soli mieszamy i wlewamy do gotującej się już wątróbki.
Wlewamy maggi, doprawiamy wg własnego gustu.
Wątróbka pasuje nietylko do ziemniaków, dodatkiem mągą być kopytka, kluski śląskie,
makaron, ryż, frytki.
PALCE LIZAĆ!!!!!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama