Puściutki garnek po obiadku gwarantowany!!!
Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
troszke maki do posypania wątróbki
1 łyżka maki
3 łyżki śmietany
sól
zoele angielskie
liść laurowy
kostka rosołowa
pieprz czarny
maggi
Kroki przygotowania:
Wątróbkę opłukać na sitku. Gdy obcieknie układamy na rozgrzanej patelni.
Wczrśniej rozpuszczamy na niej tłuszcz. Smazymy 5 minut obracając.
Wkrajamy cebulkę, czosnek. Solimy, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
Smażymy ok. 10 minut. Następnie posypujemy maką, mieszamy.
Wszystko przekładamy go garnka. Patelnię po smżeniu polewamy wodą i wlewamy ją do wątróbki.
( wtedy jest bardzo aromatyczny smak sosu).
Dodajemy kostkę rosołową i dusimy 10 minut.
Mąkę ze śmietana i odrobinka soli mieszamy i wlewamy do gotującej się już wątróbki.
Wlewamy maggi, doprawiamy wg własnego gustu.
Wątróbka pasuje nietylko do ziemniaków, dodatkiem mągą być kopytka, kluski śląskie,
makaron, ryż, frytki.
PALCE LIZAĆ!!!!!
1 z 1

watrobka_w_sosie
Wątróbka w sosie


