
Wątróbka wieprzowa dla początkujących
- wątróbka wieprzowa: 1 kg
- cebula: 1 kg
- mąka pszenna: 2 łyżki stołowe
- liść laurowy: 1 szt.
- cukier: 3 g
- woda: 125 ml
- olej: 30 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie wątróbki wieprzowej z cebulą jest bardzo proste. Mięso myjemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z ewentualnych błonek oraz zrostów, następnie osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Tak przygotowaną wątrobę wieprzową kroimy w mniejsze kawałki. Wątróbkę oprószamy pieprzem. Jak usmażyć wątróbkę wieprzową z cebulką? Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy. Na płaski talerz wsypujemy mąkę, następnie obtaczamy w niej mięso. Wątróbkę smażymy z obu stron po około 2 minuty z każdej strony (czas smażenia uzależniony jest od wielkości kawałków, ogólnie mięso powinno złapać złoty kolor). Po usmażeniu wątróbkę zdejmujemy z patelni.

iStock krok 2
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki lub piórka, przesypujemy cukrem i szczyptą soli. Smażymy na patelni po wątróbce, na małym ogniu, a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy wodę i liść laurowy. Po pierwszym zabulgotaniu mieszamy, dodajemy wątróbkę, oprószamy solą i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut pod przykryciem. Wątróbka wieprzowa z cebulką może być podana z pieczywem, tłuczonymi ziemniakami lub ziemniaczanymi kluseczkami (gnocchi albo kopytka).

iStock

