Wątróbka drobiowa
- wątróbka drobiowa: 800 g
- cebula: 500 g
- mąka pszenna: 25 g
- olej: 60 ml
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Obieramy 3 duże cebule (400–500 g) – możemy sięgnąć po białe (czosnkowe), żółte lub czerwone. Przepoławiamy je i kroimy w piórka. Wlewamy około 30 ml oleju na patelnię. Rozgrzewamy go. Zmniejszamy moc palnika i wrzucamy cebulę. Smażymy ją, aż lekko się zrumieni i zmięknie. Potrwa to około 10 minut. Możemy oprószyć ją szczyptą soli, żeby puściła soki. Kontrolujmy cały czas temperaturę i co jakiś czas mieszajmy zawartość patelni. Nie chcemy, żeby cebula zbrązowiała.

Ewa Niepytalska krok 2
Oczyszczamy wątróbkę (z indyka lub kurczaka) z błonek, żyłek i tłuszczu. Jeśli jest taka potrzeba, opłukujemy ją w zimnej wodzie, żeby pozbyć się krwi. Osuszamy ją ręcznikiem papierowym. Wykonajmy ten krok starannie, inaczej wątróbka będzie pryskać w połączeniu z gorącym tłuszczem.

Ewa Niepytalska krok 3
Wsypujemy mąkę pszenną na duży, płaski talerz. Obtaczamy w niej wątróbkę. Lekko strzepujemy jej nadmiar i odkładamy kolejne porcje na czysty talerz. Mąkę pszenną możemy zastąpić skrobią ziemniaczaną, powstanie w ten sposób chrupiąca wątróbka drobiowa, ze smakowitą, rumianą otoczką.

Ewa Niepytalska krok 4
Rozgrzewamy pozostały olej na dużej patelni. Wkładamy wątróbkę. Najlepiej umieszczać kawałki w tłuszczu osobno, żeby nie leżały piętrowo (można przyrządzać je partiami). Dzięki temu łatwiej będzie je starannie obsmażyć ze wszystkich stron. Po 2 minutach przekręcamy je za pomocą szczypców. Smażymy jeszcze przez chwilę, aż wątróbka się zarumieni. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Ewa Niepytalska krok 5
Wkładamy na patelnię usmażoną cebulkę. Mieszamy ją z wątróbką. Dusimy całość przez około 5 minut (możemy podlać niewielką ilością wody). Pod koniec obróbki termicznej polecamy dodać posiekane zioła. Świetnie sprawdzi się natka pietruszki lub koperek, ale warto też wykorzystać na przykład lubczyk lub czosnek niedźwiedzi.

Ewa Niepytalska krok 6
Zdejmujemy potrawę z patelni i od razu ją podajemy. Dekorujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem. Wątróbka z cebulką dobrze komponuje się między innymi z ziemniakami z wody (najlepiej młodymi) lub świeżym pieczywem na zakwasie. Warto podać do niej kwaskowe dodatki, na przykład ogórki kiszone lub surówkę z kapusty.

Ewa Niepytalska


