Porady:
- Wegańska babka cytrynowa to przykład ciasta ucieranego. Dobrze jest zadbać, aby wszystkie składniki przed zmiksowaniem miały temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto się nie zwarzy.
- Babka na oleju może być podana z lukrem, który podkreśli jej cytrynowy smak. Amatorom większych słodkości podpowiadamy, jak zrobić polewę czekoladową do ciasta.
- Wegańska babka wielkanocna może być ozdobiona z wierzchu startą skórką cytryny. Ciasto będzie pięknie wyglądać i jeszcze lepiej pachnieć.
- Jak ułatwić sobie przygotowanie lukru? Cukier puder warto przesiać przez sitko przed połączeniem go z sokiem z cytryny. Lukier będzie nam łatwiej rozetrzeć na gładką i lśniącą polewę.
- Liczysz kalorię? A może dbasz o zdrową dietę? Sprawdź przepis na babkę cytrynową fit.
Notka redakcyjna:
Wegańska babka cytrynowa
Babka to ciasto, które od razu kojarzy nam się ze świętami wielkanocnymi. Nie jest to jednak przepis, który można przygotować tylko raz w roku. Choć wegańska babka wielkanocna najprawdopodobniej zawita na naszych stołach na wiosnę, to równie pysznie smakować będzie o każdej innej porze roku. Jest to idealne ciasto do kawy! Wegańska babka ma piękny żółty kolor. Ma też intensywny zapach i mocno wyczuwalny kwaśny posmak. Wbrew pozorom jest to jednak ciasto słodkie. Ci, którzy nie przepadają za cytrynami, mogą sprawdzić, jak babka wegańska smakuje z dodatkiem soku z pomarańczy, grejpfruta lub limonki. Wegańska babka piaskowa może być upieczona z pysznymi niespodziankami w środku! Babka cytrynowa będzie świetnie smakować, jeśli wrzucimy do środka ciasta garść jagód, czy pokrojonej białej czekolady.
Czy dieta wegańska jest trudna i pracochłonna? Dużo czasu zajmuje na początku nauka zastępowania składników pochodzenia zwierzęcego tymi roślinnymi. Sprawdź nasz poradnik, jak piec ciasta w 100% roślinne: wegańska cukiernia, czyli słodkie wypieki bez jajek i mleka.