Reklama

Przepis restauracji The Cool Cat z książki "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji".

Składniki:

"Owsianka”:
1 szklanka blanszowanych migdałów (albo płatków migdałowych – zazwyczaj są tańsze)
1 szklanka niepalonej gryki
1 laska wanilii
2 ziarenka kardamonu
1 szklanka mleka kokosowego
woda
Dodatki:
miód
opcjonalnie: syrop klonowy
masło orzechowe
krem z białej czekolady
nutella
świeże owoce
orzechy
suszone owoce

Kroki przygotowania:

Grykę
migdały
ziarenka z laski wanilii i kardamon wrzuć do blendera i utrzyj na puder.
Trzy łyżki pudru wsyp do garnka
zalej 1/2 szklanki wody i zagotuj na małym ogniu
ciągle mieszając. Gotuj około 3–4 minuty od momentu zagotowania. Gdy zobaczysz
że woda wyparowała
a zawartość garnkazwiększyła swoją objętość
dodaj jeszcze trochę wody.
Ciągle mieszając
dodaj mleko kokosowe i zdejmij owsiankę z ognia.
Dodaj miód przed przelaniem zawartości garnka do misek.
To
czym posypiesz/polejesz owsiankę
zależy od Ciebie. Możesz użyć samych egzotycznych dodatków: granatu
pomarańczy
bananów
płatków kokosowych
orzechów brazylijskich
albo samych lokalnych: malin
jagód,jeżyn
moreli
suszonej morwy i orzechów laskowych. Albo na przykład zmiksowanych truskawek
syropu klonowego czy nutelli.

Reklama

Porady:

Żeby przygotować tę owsiankę, musisz wybrać się na lokalny bazarek i poszukać sklepiku z kaszami, suszonymi owocami, pestkami i orzechami. Zdziwisz się przy okazji, ile jest rodzajów pszenicy, oraz że to dziwne drzewo pod Twoim domem wydaje jadalne owoce, które po wysuszeniu są pyszne, a quinoa nie kosztuje majątku. Nie ma tu błędu: samo zdrowie i w dodatku pyszne. Można sobie zrobić zapas i potem szybko przyrządzić na śniadanie. Win-win!

Zobacz też: Wegańska tarta czekoladowa z gruszkami w winie

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama