Reklama

Wegańska gorąca czekolada z piankami. Brzmi jak sen? A jednak jest to możliwe, wystarczy kupić odpowiednie produkty. Jest kremowa, aromatyczna i po prostu pyszna. W naszej wersji bazujemy na mleku migdałowym, ale może być też owsiane lub kokosowe. Można ją dosłodzić syropem klonowym lub daktylowym, dosypać dodatkowo rozgrzewające przyprawy (kardamon, laska cynamonu). My jednak podajemy przepis na wegańską gorącą czekoladę z piankami marshmallow bez składników pochodzenia zwierzęcego.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal404
  • tłuszcz28g
  • tłuszcz nasycony16g
  • węglowodany30g
  • cukry15g
  • błonnik3g
  • białko6g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Podgrzewanie: kruszymy strąki kardamonu (można pominąć). Wszystkie składniki, z wyjątkiem pianek marshmallow, przekładamy do rondelka, ustawiamy go na małym ogniu. Często mieszamy, aż czekolada się rozpuści.

  • krok 2

    Przyprawy: całe przyprawy usuwamy łyżką cedzakową, wyrzucamy je, bo nie będą nam dłużej potrzebne.

  • krok 3

    Podanie: wegańską gorącą czekoladę rozlewamy do dwóch kubków. Wierzch dekorujemy wegańskimi piankami marshmallow. Dodatkowo można posypać startą czekoladą.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama