Wegańska "ryba" po grecku
Przepis na tradycyjną wigilijną potrawę w roślinnej wersji jest bardzo prosty. W smaku nie do odróżnienia od oryginalnego dania, stanowi pyszną alternatywę dla wegan.
Składniki:
2 cebule
4 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
1 duży korzeń pietruszki starty na tarce o grubych oczkach
1/2 selera startego na tarce o grubych oczkach
½ pora- biała i zielona część
300 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
3 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 arkusz glonów nori lub kilka listków wakame zmielonych na proszek w młynku do kawy lub bardzo drobno posiekanych
1 szklanka wody
sól
pieprz i biały pieprz
olej do smażenia
1 paczka kotletów sojowych „a la schabowe”
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Kroki przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę oraz starte na tarce warzywa
posiekanego pora wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy warzywa się podsmażą
dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony w szklance wody. Przykrywamy wszystko i na małym ogniu dusimy do miękkości
a następnie doprawiamy do smaku solą
pieprzem czarnym i białym
słodką papryką oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Z gotowego sosu wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe. Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem z pokruszonymi glonami i sosem sojowym na czas podany na opakowaniu (ok 15-20 minut). Gdy kotlety są już miękkie
odcedzamy je z zalewy. W naczyniu
w którym będziemy podawać nasze danie
wykładamy na dno cienka warstwę sosu warzywnego
odsączone kotlety sojowe
a na wierzch pozostałą część sosu. Danie można podawać na ciepło - po podpieczeniu w piekarniku ok 10 minut w temperaturze 160 stopni lub na zimno
po kilku godzinach w lodówce
aby smaki się przegryzły.


