
Wegańska sałatka cezar
- sałata rzymska: 600 g
- pomidorki koktajlowe: 250 g
- bułka: 2 szt.
- oliwa z oliwek: 50 ml
- kapary: 15 g
- pieprz czarny: g
- sól: 4 g
- czosnek: 5 g
- cytryna: 1 szt.
- musztarda: 20 g
- majonez: 60 g
- jogurt roślinny: 45 ml
- płatki drożdżowe: 5 g
- sos worcestershire: 10 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowujemy dressing: kapary siekamy drobno. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Cytrynę dobrze szorujemy, parzymy, a następnie przecinamy i wyciskamy 2 łyżeczki soku. W niewielkiej misce umieszczamy majonez wegański, jogurt roślinny (np. sojowy), musztardę, wegański sos worcestershire (tradycyjny zawiera w składzie anchois), oliwę z oliwek, sok z cytryny, płatki drożdżowe i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy kapary i delikatnie łączymy z sosem.
krok 2
Pieczywo kroimy w kostkę na grzanki. Na szeroką patelnię (o średnicy ok. 30 cm) wlewamy oliwę z oliwek i dobrze rozgrzewamy. Następnie wrzucamy kostki i opiekamy na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, aż będą chrupiące i złoto-brązowe (około 5-6 minut).
krok 3
Sałatę rzymską i pomidorki koktajlowe dobrze myjmy i osuszamy. Liście sałaty kroimy w poprzek na cienkie paski. Pomidorki przecinamy wzdłuż na pół. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w dużej misie (możemy również od razu przełożyć je do 4 głębokich talerzy).
krok 4
Wegańską sałatkę cezar równomiernie polewamy dressingiem i posypujemy grzankami. Możemy je również zastąpić bagietką opiekaną w piekarniku.
Źródło: serwis partnerski EINFACHKOCHEN.de,

