Reklama

Wegańska sałatka cezar pozbawiona jest składników pochodzenia zwierzęcego. Za to znajdziemy w niej chrupiącą świeżą sałatę i słodkie pomidorki koktajlowe polane kremowym dressingiem. Nawet amatorzy mięsnych dań nie przejdą obok niej obojętnie. To świetna propozycja na przystawkę, posiłek do pracy albo do szkoły. Pasują do niej grzanki z bagietki lub chleba tostowego, które wcześniej można natrzeć ząbkiem czosnku. Wypróbujcie przepis na sałatkę cezar w wegańskiej odsłonie, nie odbiega dużo od podstawowej wersji z mięsną wkładką.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowujemy dressing: kapary siekamy drobno. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Cytrynę dobrze szorujemy, parzymy, a następnie przecinamy i wyciskamy 2 łyżeczki soku. W niewielkiej misce umieszczamy majonez wegański, jogurt roślinny (np. sojowy), musztardę, wegański sos worcestershire (tradycyjny zawiera w składzie anchois), oliwę z oliwek, sok z cytryny, płatki drożdżowe i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy kapary i delikatnie łączymy z sosem.

  • krok 2

    Pieczywo kroimy w kostkę na grzanki. Na szeroką patelnię (o średnicy ok. 30 cm) wlewamy oliwę z oliwek i dobrze rozgrzewamy. Następnie wrzucamy kostki i opiekamy na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, aż będą chrupiące i złoto-brązowe (około 5-6 minut).

  • krok 3

    Sałatę rzymską i pomidorki koktajlowe dobrze myjmy i osuszamy. Liście sałaty kroimy w poprzek na cienkie paski. Pomidorki przecinamy wzdłuż na pół. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w dużej misie (możemy również od razu przełożyć je do 4 głębokich talerzy).

  • krok 4

    Wegańską sałatkę cezar równomiernie polewamy dressingiem i posypujemy grzankami. Możemy je również zastąpić bagietką opiekaną w piekarniku.

    Źródło: serwis partnerski EINFACHKOCHEN.de,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama