
Wegańska tarta z kremem cytrynowym lemon curd
- mąka pszenna: 150 g
- mąka migdałowa: 50 g
- cukier puder: 10 g
- olej kokosowy: 100 g
- woda: 60 ml
- cytryna: 5 szt.
- śmietanka kokosowa: 220 ml
- cukier trzcinowy: 60 g
- skrobia kukurydziana: 15 g
- kurkuma: 1 łyżeczka
- agar: 1.5 łyżeczki
Sposób przygotowania
krok 1
Kruche ciasto: mieszamy mąkę, migdały i cukier. Dodajemy schłodzony olej kokosowy i miksujemy ciasto na kruszonkę. Dolewamy zimną wodę i miksujemy lub szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy płynnym olejem kokosowym. Ciasto rozwałkowujemy na placek na blacie posypanym mąką. Wylepiamy nim dno oraz boki formy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20-25 minut, aż będzie rumiane. Studzimy.
krok 2
Krem cytrynowy: z 4 cytryn wyciskamy sok, a z 2 delikatnie ścieramy skórkę. Pozostałą cytrynę szorujemy i kroimy na plasterki. Sok z cytryny miksujemy ze śmietanką kokosową, skrobią kukurydzianą i kurkumą na gładką masę. Przelewamy do garnka i podgrzewamy, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa na lemon curd w wersji wegańskiej zacznie się gotować, dodajemy agar agar, ubijamy ok. 1 minuty.

