Reklama

Wegańska zupa z botwiny to doskonały pomysł na wegetariański obiad. Lekki i pełen witamin, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Zupa z botwiny to popularne w kuchni polskiej wiosenne danie. W wersji wegańskiej smakuje jeszcze lepiej! Lekkie rozgrzewające i super zdrowe.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Cebulę kroimy w kostkę a czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na oleju na szklisto. Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy razem z buraczkami. Dodajemy do cebuli i smażymy przez kilka minut. Dodajemy soli i pieprzu.

  • krok 2

    W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy do botwiny i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy mleko kokosowe oraz sok z cytryny. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy posypane posiekanym koperkiem.

Porady:

Zobacz też: Vegan Ramen Shop - zupy nie tylko dla wegan

Notka redakcyjna:

Właściwości botwiny

Botwina zawiera mnóstwo witamin dlatego najlepiej spożywać ją na surowo. Wówczas zachowuje najwięcej właściwości. Jest szczególnie polecana osobom na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ zawiera sporo żelaza a także magnez czy sód. Ta nowalijka doskonale komponuje się w sałatkach, zupach, ale także zapiekankach. Warto pamiętać, aby do potraw dodać odrobinę tłuszczu (np. oleju rzepakowego), co pomoże wydobyć pełnię smaku a także przyswoić witaminy.

Dlaczego warto jeść zupy?

Ciepłe, mokre posiłki to comfort food niemal każdego z nas. Do najpopularniejszych należą zupy, które nawadniają a także rozgrzewają organizm. Zwykle zupy zawierają mnóstwo warzyw, ziół i przypraw, które wzmacniają nasz organizm. Ciepły posiłek sprzyja także regeneracji organizmu po wysiłku np. treningu, nauce czy pracy. Sprawdza się nie tylko zimą – także w ciepłe dni powinniśmy jeść zupy, które są lekkostrawne bogate w składniki odżywcze a przede wszystkim pyszne!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama