
Wegański boczek
- gluten pszenny: 250 g
- mąka z ciecierzycy: 50 g
- czosnek granulowany: 1 łyżeczka
- cebula granulowana: 1 łyżeczka
- papryka wędzona: 1 łyżeczka
- płatki drożdżowe: 25 g
- syrop klonowy: 75 ml
- przecier pomidorowy: 45 g
- musztarda dijon: 2 łyżeczki
- bulion warzywny: 150 ml
- aromat dymu wędzarniczego: 1 łyżeczka
- sos sojowy: 120 ml
- olej: 2 łyżki stołowe
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal224
- tłuszcz4g
- tłuszcz nasycony0.4g
- węglowodany18g
- cukry10g
- błonnik2g
- białko28g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 190°C (tryb góra-dół) lub 170°C (z termoobiegiem). W dużej misce umieszczamy suche składniki: gluten pszenny witalny, mąkę z ciecierzycy, po pół łyżeczki granulowanego czosnku, cebuli i wędzonej papryki oraz płatki drożdżowe. Mieszamy drewnianą łyżką. W oddzielnym naczyniu łączymy 15 ml syropu klonowego, 30 g przecieru pomidorowego, musztardę, bulion warzywny, pół łyżeczki płynnego aromatu dymu wędzarniczego i 60 ml sosu sojowego.
krok 2
Masa na wege boczek: robimy dłonią zagłębienie w sypkich składnikach. Wlewamy w nie przygotowaną płynną miksturę przyprawową. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa. Przekładamy ją na lekko oprószoną mąką stolnicę i ugniatamy przez 5 minut. Umieszczamy w foremce z nieprzywierającą powłoką (kwadratowej lub okrągłej o średnicy 20 cm). Wyrównujemy „bekon", dociskając go do spodu blaszki. Pieczemy przez 20–30 minut, na złoty kolor. Wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
krok 3
Glazura: umieszczamy w rondelku 60 ml sosu sojowego, 60 ml syropu klonowego, 15 g przecieru pomidorowego. Dodajemy po pół łyżeczki wędzonej papryki, granulowanej cebuli, czosnku i aromatu dymu wędzarniczego. Mieszamy do połączenia składników. Podgrzewamy na średnim ogniu przez 5 minut, aż płyn będzie gęsty i błyszczący. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy.
krok 4
Smażenie: kroimy wegański boczek w plastry o grubości około 3 mm. Rozgrzewamy olej na dużej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. W międzyczasie smarujemy glazurą plastry bekonu. Smażymy je partiami po 1–2 minuty z każdej strony, aż będą ciemnobrązowe. Przekładamy na talerz i odstawiamy na kilka minut, żeby stały się chrupiące. Podajemy na ciepło.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

