Reklama

Wegański boczek powstaje z glutenu pszennego i dużej ilości przypraw, które doskonale imitują smak wędzonki. Plasterki smaży się na złotobrązowy kolor w wyśmienitej glazurze z sosu sojowego i syropu klonowego. To świetna alternatywa dla chrupiącego mięsnego przysmaku dla osób na diecie roślinnej. Podpowiadamy, jak zrobić uzależniający boczek wegański.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal224
  • tłuszcz4g
  • tłuszcz nasycony0.4g
  • węglowodany18g
  • cukry10g
  • błonnik2g
  • białko28g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 190°C (tryb góra-dół) lub 170°C (z termoobiegiem). W dużej misce umieszczamy suche składniki: gluten pszenny witalny, mąkę z ciecierzycy, po pół łyżeczki granulowanego czosnku, cebuli i wędzonej papryki oraz płatki drożdżowe. Mieszamy drewnianą łyżką. W oddzielnym naczyniu łączymy 15 ml syropu klonowego, 30 g przecieru pomidorowego, musztardę, bulion warzywny, pół łyżeczki płynnego aromatu dymu wędzarniczego i 60 ml sosu sojowego.

  • krok 2

    Masa na wege boczek: robimy dłonią zagłębienie w sypkich składnikach. Wlewamy w nie przygotowaną płynną miksturę przyprawową. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa. Przekładamy ją na lekko oprószoną mąką stolnicę i ugniatamy przez 5 minut. Umieszczamy w foremce z nieprzywierającą powłoką (kwadratowej lub okrągłej o średnicy 20 cm). Wyrównujemy „bekon", dociskając go do spodu blaszki. Pieczemy przez 20–30 minut, na złoty kolor. Wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • krok 3

    Glazura: umieszczamy w rondelku 60 ml sosu sojowego, 60 ml syropu klonowego, 15 g przecieru pomidorowego. Dodajemy po pół łyżeczki wędzonej papryki, granulowanej cebuli, czosnku i aromatu dymu wędzarniczego. Mieszamy do połączenia składników. Podgrzewamy na średnim ogniu przez 5 minut, aż płyn będzie gęsty i błyszczący. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy.

  • krok 4

    Smażenie: kroimy wegański boczek w plastry o grubości około 3 mm. Rozgrzewamy olej na dużej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. W międzyczasie smarujemy glazurą plastry bekonu. Smażymy je partiami po 1–2 minuty z każdej strony, aż będą ciemnobrązowe. Przekładamy na talerz i odstawiamy na kilka minut, żeby stały się chrupiące. Podajemy na ciepło.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama