Reklama

Wegański bezglutenowy makowiec bez cukru. Z mąką migdałową, lnem, olejem kokosowym, daktylami, rodzynkami, morelami i jagodami goji. Idealny na święta.

Składniki:

Ciasto:
350 g mąki migdałowej
3 łyżki mielonego lnu
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
4-5 łyżek wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoMasa:
175 g maku
100 g daktyli
100 g suszonych moreli
60 g rodzynek
2 łyżki jagód goji (opcjonalnie)
½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
skórka z pomarańczy

Kroki przygotowania:

Mak gotujemy i odcedzamy
aby nie był mokry. Mielimy dwukrotnie
chyba że używamy wcześniej zmielonego maku. Bakalie mielimy razem z makiem lub drobno siekamy. Jeśli używamy
łączymy z ugotowaną na sypko kasza jaglaną. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę. Rozwałkowujemy na papierze do pieczenia
aby otrzymać prostokąt o wymiarach ok. 30x25 cm. Równomiernie rozprowadzamy masę makową
zostawiając kilka centymetrów na zawinięcie. Formujemy roladę i owijamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy przez godzinę. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.Więcej o mące migdałowej przeczytacie w dziale Inspiracje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama