
Wegański chlebek bananowy
- banany: 5 szt.
- mąka orkiszowa: 200 g
- płatki owsiane: 50 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- sól: 1 szczypta
- cynamon: 1 szczypta
- olej słonecznikowy: 70 ml
- mleko roślinne: 70 ml
- orzechy włoskie: 50 g
- gorzka czekolada: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C – w przypadku trybu pieczenia góra–dół; termoobieg – 160°C. Silikonową formę do pieczenia typu keksówka (25x10 cm) płuczemy zimną wodą. Następnie 4 dojrzałe banany rozgniatamy widelcem w misce. Mieszamy suche składniki. Dodajemy rozgniecione owoce, olej, np. słonecznikowy i mleko owsiane, a następnie łączymy za pomocą widelca. Dodajemy orzechy włoskie i kawałki czekolady.

iStock krok 2
Przepis na chlebek bananowy: wlewamy masę do formy do pieczenia. 1 banan rozkrajamy na pół wzdłuż owocu. Delikatnie wciskamy w ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 50 minut, do uzyskania złotego koloru i suchego patyczka. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce. Następnie wyjmujemy z formy i podajemy. Z przepisu na chlebek bananowy wychodzi ok. 10 porcji.

Emma Friedrichs

