
Piernik wegański
- woda: 50 ml
- siemię lniane: 5 g
- mleko sojowe: 300 ml
- syrop z agawy: 100 ml
- olej rzepakowy: 100 ml
- cukier trzcinowy: 50 g
- przyprawa do piernika: 40 g
- powidła śliwkowe: 300 g
- mąka pszenna: 300 g
- soda oczyszczona: 7 g
- kakao: 5 g
- czekolada deserowa: 100 g
- orzechy włoskie: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowania: wstawiamy wodę do zagotowania i w małej miseczce zalewamy nią siemię lniane. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Blachę – keksówkę w rozmiarze 30×11 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Masa piernikowa: do rondelka wlewamy 200 ml mleka sojowego, dodajemy syrop z agawy, olej, cukier i przyprawę korzenną. Dokładamy także 2 duże łyżki (ok. 40 g) powideł śliwkowych. Całość podgrzewamy i cały czas mieszamy, aż do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 3
Składniki suche: do dużej miski przesiewamy mąkę, sodę i kakao.
krok 4
Łączenie składników: do przestudzonej masy piernikowej dodajemy napęczniałe siemię lniane. Następnie całość przekładamy do miski z mąką i mieszamy do połączenia za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
krok 5
Pieczenie: gotową masę na piernik wegański przelewamy do przygotowanej keksówki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
krok 6
Przekładanie powidłami: przestudzony piernik kroimy wzdłuż na trzy części. Każdą z nich przekładamy powidłami śliwkowymi.
krok 7
Polewa: w kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę czekolady. Dodajemy 100 ml mleka sojowego i mieszamy do uzyskania spójnej i gęstej konsystencji. Polewą przykrywamy wierzch ciasta.
krok 8
Posypka: mielimy lub drobno siekamy orzechy i posypujemy nimi piernik wegański, zanim zastygnie polewa czekoladowa.

