Porady:
- Do przygotowania bezglutenowego, wegańskiego sernika potrzebna jest sucha kasza jaglana, którą należy przepłukać na sicie.
- Zamiast orzechów ziemnych w przepisie na jagielnik można użyć orzechów nerkowca.
- Do przygotowania sernika z kaszy jaglanej lepiej wybrać gęste mleko kokosowe lub wziąć jego gęstszą część.
- Sernik bezglutenowy będzie miał mocny, cytrynowy aromat, jeśli wykorzystamy sok wyciśnięty z całej cytryny. Skórkę cytryny polecamy zetrzeć i dodać do ciasta jaglanego razem z orzechami i rodzynkami.
- Dla intensywniejszego zapachu i większej apetyczności rekomendujemy dodać kilka kropli aromatu śmietankowego.
Notka redakcyjna:
Sernik wegański jaglany
Sernik z kaszy jaglanej jest świetną propozycją deseru dla wegan i wegetarian. Nadaje się on też dla osób stosujących dietę bezglutenową. Sernik bezglutenowy to również świetna przekąska dla dzieci, szczególnie, gdy jego wierzch został przyozdobiony słodką polewą. Jagielnik jest więc doskonałą alternatywą sztucznych słodyczy ze sklepu i ciast bazujących na mące i maśle. Ciasta bez jajek i mleka i mąki są smaczne i zdrowe, nie odbiegają też smakiem od tradycyjnych wypieków.
Prosty sernik bezglutenowy – składniki
Sernik bezglutenowy składa się z kaszy jaglanej, mleka roślinnego, orzechów nerkowca lub ziemnych i oczywiście cukru. Wyciskany sok z cytryny i ekstrakt wanilii sprawiają, że ma idealnie lekki i świeży smak. Należy pamiętać o tym, żeby nie przesadzić z aromatem do ciast – dosłownie kilka kropel wystarczy, żeby zapach był wyczuwalny. Kasza użyta w przepisie na ciasto nie powinna odstraszać. Zmiksowana z innymi składnikami jest wręcz niewyczuwalna. Sernik jaglany pieczony smakuje słodyczą cukru, mleczka kokosowego i rodzynek.
Jak udekorować sernik jaglany?
Sernik jaglany można bardzo ładnie udekorować za pomocą owoców: borówek, truskawek, wiśni, winogron, porzeczki, granatu. Można również pokroić banany lub jabłka na równe kawałki i wyłożyć na krawędziach ciasta. Dekorując sernik, polecamy stosować bakalie: morele, rodzynki, wiórki kokosowe lub płatki migdałów. Ten wegański sernik z kaszy jaglanej ładnie będzie się prezentować z rozmaitymi orzechami ułożonymi na wierzchu: migdałami, orzechami nerkowca, greckimi, ziemnymi. Najlepiej wybrać rodzaj, który smakuje nam najbardziej.
Sernik bezglutenowy będzie wyglądał elegancko przyozdobiony czekoladą. Można użyć gotowych płatków lub wiórków czekoladowych, pokroić tabliczkę na kawałki lub zetrzeć na tarce. Ciasto będzie jeszcze słodsze, jeśli polejemy je z wierzchu polewą czekoladową lub polewą z masy krówkowej. Żeby sernik był nadal wegański trzeba zwrócić uwagę na skład czekolady – w niektórych jest mleko w proszku.
Sprawdź również, jak dekorować torty.