Wegański jogurt kokosowy jest prosty i szybki w przygotowaniu. Super zdrowy, świetnie sprawdza się jako dodatek do śniadań i lekkich deserów.
Składniki:
½ l mleka kokosowego
½ opakowania żywych kultur bakterii lub 2 łyżki gotowego wegańskiego jogurtu
1-2 łyżki cukru
Kroki przygotowania:
Wegański jogurt można przygotować niemal z każdego rodzaju mleka. Migdałowe
sojowe
orzechowe… i kokosowe. Proste w przygotowaniu świetnie sprawdzi się jako baza do zdrowego koktajlu lub lekkiego deseru.Wegański jogurtPrzygotowanie wegańskiego jogurtu nie wymaga dużo czasu ani umiejętności. Wystarczy odrobina ciepła i cierpliwości
a możemy go zrobić samodzielnie w domu. Potrzebne nam będzie jedynie mleko roślinne
odrobina cukru i żywe kultury bakterii. Możemy je znaleźć w gotowym jogurcie
ale także kupić w formie proszku w aptece lub sklepie ze zdrową żywnością. W zależności od zestawu kultur bakterii
nasz jogurt będzie nieco inaczej smakował. Może być bardziej kwaśny lub zmienić konsystencję na bardziej gęstą. Warto pamiętać
że żywe bakterie należy przechowywać w lodówce
a otwarte pudełeczko jest zdatne do użytku przez 7-10 dni.Dlaczego warto jeść jogurty?W jogurcie zawarte są żywe kultury bakterii
które dobroczynnie wpływają m.in. na nasze trawienie. Prawidłowa flora bakteryjna w układzie pokarmowym sprawia
że nie czujemy się ociężali
chronią nas też przed infekcjami i chorobami jelit. Spożywanie jogurtów jest pomocne w profilaktyce antynowotworowej. Wykonanie
Mleko podgrzewamy do temperatury 42 stopni. Dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy bakterie i ponownie mieszamy. Zamykamy pokrywkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Przechowujemy szczelnie zamknięty w lodówce do 7 dni.


