Reklama

Przepis na wegański i bezglutenowy mazurek to doskonałe rozwiązanie dla osób, które zdrowo się odżywiają. Ciasto bez cukru i glutenu to pyszny deser bez wyrzeczeń.

Składniki:

200 g mąki jaglanej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki kukurydzianej
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki wrzątku
100 g oleju kokosowego
fasola do przygniecenia ciasta
300 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki kokosowej (tłusta część mleka kokosowego)
2 łyżki syropu z agawy
pestki granatu

Kroki przygotowania:

SpódDo szklanki wsypujemy siemię lniane
zalewamy je wrzątkiem
mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę mieszamy z ksylitolem. Do mąki dodajemy olej kokosowy i siemię. Zagniatamy ciasto
formujemyz niego kulę i wstawiamy do lodówki na 30 min. Wykładamy formę do tarty papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Rozkładamy równomiernie ciasto w formie
zarówno na dnie jak i na brzegach. Nakłuwamy spód ciasta widelcem. Wykładamy spód papierem do pieczenia i wysyp na niego suchą fasolę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Zdejmujemy z ciasta wierzchnią warstwę papieru i fasolę.KremW kąpieli wodnej rozpuszczamy śmietankę kokosową i czekoladę. Dodajemy syrop i dokładnie mieszamy. Wylewamy krem na spód mazurka i zostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy pestkami granatu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama