Porady:
- Czy pasztet z soczewicy można zamrozić? Jak najbardziej, wystarczy wystudzić go po upieczeniu i szczelnie zapakować, na przykład do woreczka strunowego lub pojemnika. Zwykle mrozi się go w kawałku, jednak dobrym pomysłem jest pokrojenie go wcześniej w plasterki, dzięki temu potem możemy odmrozić niewielką porcję na jeden raz.
- Soczewicy nie należy solić na początku gotowania, a dopiero pod koniec. Jeśli zrobimy to wcześniej, ziarna będą twarde, utraci też białko. Najlepiej posolić ją dopiero na 5 minut przed końcem gotowania.
Notka redakcyjna:
Pasztet z soczewicy - inne wersje
Pasztet z soczewicy to jedno z najpyszniejszych dań, jakie możemy zrobić z tymi wyjątkowymi ziarenkami. Przygotowuje się go łatwo i szybko, a dodatkowo można dodać do niego wszystkie ulubione dodatki, przyprawy i zioła, tworząc setki kompozycji smakowych. Wystarczy dodać:
- pieczarki - najlepiej podsmażone przez kilka minut,
- szpinak - odpowiedni będzie zarówno świeży, jak i mrożony,
- cukinię - dodajemy surową startą lub wstępnie obgotowaną, zmieloną z pozostałymi składnikami,
- oliwki - polecamy wcisnąć je w całości w gotową masę, będą się pięknie prezentowały w pasztecie zaserwowanym w formie przystawki,
- suszone pomidory - najlepsze będą te z zalewy,
- kapary - stosując ten dodatek lepiej mniej posolić masę, ponieważ kapary dostępne są w słonej zalewie
- ryż lub kaszę - taki wariant będzie dużo bardziej sycący, zdecydowanie można podawać go zamiast mięsa do obiadu. Niezwykle dobry jest pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej,
- suszone owoce - sprawdzą się tu śliwki, morele, rodzynki. Ciekawą opcją będzie pasztet z soczewicy i żurawiny, uzyskamy słodko-kwaśny posmak.
Rodzaje soczewicy
W sklepach i na straganach spotkamy wiele rodzajów soczewicy. Który z nich wybrać? To zależy, co planujemy gotować.
- Czerwona i żółta soczewica - gotują się najszybciej i nie trzeba ich wcześniej namaczać. Szybko jednak się rozgotowują, dlatego najlepiej sprawdzą się w zupach i gęstych gulaszach lub potrawkach.
- Zielona, brązowa i czarna soczewica - są twardszymi gatunkami i wymagają moczenia przed gotowaniem. Podczas obróbki zachowują większą jędrność, dlatego dobrze wyglądają w sałatkach. Sprawdzą się też do kotletów czy wege burgerów.
Ile gotować soczewicę?
Każdy z rodzajów robi się nieco inaczej, dlatego przed rozpoczęciem obróbki termicznej, należy zapoznać się ze specyfiką danego gatunku.
- Jeśli chcemy przygotować szybkie danie, najlepszą opcją będzie soczewica czerwona i żółta. Nie wymagają one wcześniejszego moczenia, a samo ich gotowanie trwa około 12-15 minut.
- Zielona soczewica wymaga już płukania, a czas gotowania wydłuża się aż dwukrotnie, gdyż potrzebuje ona około 30 minut.
- Brązowa i czarna soczewica muszą być wcześniej moczone przez około 30-60 minut, a następnie gotowane przez kolejną godzinę.
Co zrobić z soczewicy?
Soczewica to baza do wielu pysznych dań. Co można z niej wyczarować? Najpopularniejszym przepisem, jaki spotkamy w książkach kucharskich i w sieci, jest zupa z soczewicy. Możemy ją przygotować na dwa sposoby, zachowując soczewicę w całości lub blendując na gładki krem. Znaną i lubianą zupą jest również hinduski dahl. Kolejny pomysł to wszelkiego rodzaju pulpety i kotlety z soczewicy. Pysznymi przepisami, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, są też rozgrzewające gulasze i potrawki, na przykład curry z soczewicy na mleczku kokosowym. Tym, którzy wolą lżejsze dania z pewnością przypadnie do gustu sałatka z soczewicy, natomiast fanów włoskiej kuchni zachwyci lasagne z soczewicą oraz wegetariańskie spaghetti bolognese z sosem na bazie soczewicy.