Reklama

Ramen z wędzonym tofu to pyszna i zdrowa zupa popularna w Azji. Świetnie się sprawdzi jako pożywny wegetariański obiad.

Składniki:

500 ml bulionu warzywno-grzybowego
1 arkusz nori
2 ząbki czosnku
opakowanie makaronu ramen
2 łyżki sosu sojowego
200 g naturalnego lub wędzonego tofu
½ pęczka rzodkiewki
½ pęczka szczypiorku
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

Ramen to azjatycka zupa z makaronem na bazie esencjonalnego bulionu. Z warzywami
tofu i aromatycznymi przyprawami
świetnie sprawdzi się jako orientalny
wegetariański obiad.

Właściwości wodorostówJednym ze składników ramenu są wodorosty. Możemy dodać je w dowolnej formie
najczęściej jednak wykorzystuje się nori w formie sprasowanej na „papier”. Są szczególnie popularne w kuchni azjatyckiej
wykorzystuje się je m.in. do przygotowywania sushi. Glony są szczególnie za to
że składniki odżywcze w nich zawarte są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawierają one o wiele więcej dobroczynnych pierwiastków niż rośliny lądowe
w tym witamin
żelaza
jodu i wapnia. Wodorosty zmniejszają ilość złego cholesterolu we krwi
alkalizują krew i działają bardzo dobrze na układ krwionośny. Glony to rośliny
które doskonale oczyszczają organizm i regulują jego gospodarkę wodną
dlatego zalecane są osobom dbającym o linię i na dietach oczyszczających. Wodorosty możemy dostać w formie sproszkowanej
w tabletkach
sprasowane
marynowane
świeże i mrożoneWykonanieDo bulionu dodajemy nori
pokrojony w plasterki czosnek oraz sos sojowy i gotujemy przez 15 minut. Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Szczypiorek siekamy. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. W miseczce układamy makaron
rzodkiewkę
szczypiorek oraz tofu. Zalewamy bulionem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama