
Wegański ramen
- czosnek: 2 ząbki
- korzeń imbiru: 50 g
- miso: 1.5 łyżki stołowe
- tahini: 1 łyżka stołowa
- shiitake: 15 g
- bulion warzywny: 1 l
- sos sojowy: 2 łyżki stołowe
- tofu: 200 g
- mąka kukurydziana: 1 łyżka stołowa
- olej słonecznikowy: 1 łyżka stołowa
- makaron ryżowy: 100 g
- pak choi: 1 szt.
- cebula dymka: 2 szt.
- kiełki fasoli mung: 25 g
- marchewka: 1 szt.
- olej sezamowy: 1 łyżka stołowa
- sos sriracha: 1 łyżeczka
- kolendra: 0.5 pęczka
- orzeszki ziemne: 50 g
- nori: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: imbir oraz marchewkę obieramy i kroimy w drobne słupki. Tofu kroimy w większą kostkę. Pak choi myjemy i kroimy na ćwiartki, usuwając ogonki. Dymkę drobno kroimy - do osobnych miseczek część białą i zieloną.
krok 2
Baza do ramenu: czosnek obieramy i rozgniatamy grzbietem dużego noża, a następnie wkładamy do rondla z imbirem, miso, tahini, shitake, bulionem i sosem sojowym. Gotujemy na wolnym ogniu, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na mocnym gazie przez 5 minut, aż imbir zmięknie. Odcedzamy wywar do drugiego garnka, przekładając na czystą patelnię zawartość sitka.
krok 3
Przygotowanie tofu: kawałki tofu wrzucamy do mąki kukurydzianej, obtaczając dokładnie z każdej strony. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy przez kilka minut z każdej strony, uważając przy obracaniu, żeby się nie rozpadło.
krok 4
Przygotowanie makaronu: gotujemy go przez 1 minutę krócej niż w instrukcji na opakowaniu, aby był nieco al dente. Odcedzamy, zostawiając w garnku niewielką ilość wody do gotowania, aby nitki się nie skleiły.
krok 5
Podgotowanie warzyw: do wywaru dodajemy pak choi i dymkę, wolno podgrzewamy przez 1-2 minuty, aż warzywa zmiękną.
krok 6
Serwowanie dania: makaron nakładamy do 2 głębokich talerzy lub misek. Chochlą nakładamy porcję bulionu i warzyw. Dekorujemy między dwie głębokie miski, tofu, kiełkami fasoli, kawałkami marchewki i imbiru, zielonymi częściami dymki i skrapiamy olejem sezamowym. W tym momencie do wegańskiego ramenu dorzucamy też pozostałe składniki jako dodatki.

