Porady:
- Wegański ser można przygotować z różnymi dodatkami. Tofu z łatwością pochłania zapachy i smaki innych składników. Marynowane w oliwie z kminkiem będzie przypominał w smaku tradycyjny ser zgliwiały. Jeżeli dodamy do niego kurkumy to nabierze atrakcyjnego żółtego koloru.
- Najlepiej sprawdzi się tutaj naturalne tofu twarde, ewentualnie ziołowe twarde.
- Istotna jest też marynata, najlepiej, gdy przenika się w niej kilka różnych smaków. Pamiętajmy również o czasie marynowania – tofu powinno spędzić w zalewie minimum 1 dzień, a najlepiej ze 2–3.
- Jednym z niezbędnych składników marynaty, zapewniający kwaskowy akcent, jest sok z cytryny. Ile go dodamy, to już zależy od naszych preferencji. Standardowa ilość to sok wyciśnięty z jednej cytryny na jedno opakowanie tofu.
- Sztuczką, dzięki której wegańska ser wychodzi wyborny, jest dodanie do marynaty wody z ogórków kiszonych. Tofu przejmuje od niej słoność i intensywność, a jak wiadomo, są to cechy bardzo pożądane, bo charakteryzują klasyczny ser feta.
- W marynacie do wegańskiego sera warto też umieścić odrobinę czosnku i chili dla zaostrzenia smaku oraz płatki drożdżowe, dzięki którym produkt zyska serowy posmak. Dla urozmaicenia możemy dolać do zalewy nieco oleju pozostałego po suszonych pomidorach albo ulubione zioła.
Notka redakcyjna:
Do czego pasuje wegański ser?
Wegańska feta z tofu pasuje dokładnie to takich samych dań, co tradycyjna. Będzie świetnym dodatkiem do sałatki greckiej oraz innych sałatek, dopełni smak past i roladek na zimno, uzupełni kolorowe koreczki. Sprawdzi się też jako składnik wrapów, zapiekanek, tart, pizzy, pasztecików, dań makaronowych. Warte polecenia są również omlety i naleśniki z wegańskim serem, szczególnie jeśli połączymy go z brokułami, szpinakiem, pomidorami, fasolką szparagową albo pieczarkami. Pozostałe elementy przepisów wykonujemy tak samo, pamiętamy jedynie o zastąpieniu wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego.
Jak przechowywać fetę z tofu?
Feta z tofu przez cały czas powinna być przechowywana w zalewie, w której została zamarynowana. Oczywiście trzymamy ją w lodówce. Warto pamiętać, że tego rodzaju ser wegański nie jest produktem zbyt trwałym. Powinniśmy ją spożyć w ciągu kilku dni. Jednak porcja przygotowana z tego przepisu wystarczy na jedno danie - jeśli chcemy, żeby wegański ser w nim dominował - lub na dwa, jeśli ma być tylko dodatkiem smakowym.
Uwaga, jeśli dolejemy do zalewy oliwy lub oleju, czas przydatności do spożycia wydłuży się do około 2 tygodni.