
Wegański sernik z awokado i limonki
- olej kokosowy: 7 łyżki stołowe
- daktyle: 6 szt.
- migdały: 50 g
- orzechy pekan: 50 g
- wiórki kokosowe: 50 g
- kakao: 1 łyżka stołowa
- awokado: 400 g
- syrop z agawy: 7 łyżek stołowych
- sok z cytryny: 8 łyżek stołowych
- limonka: 1 szt.
- kiwi: 2 szt.
- gorzka czekolada: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na spód: olej kokosowy (2 łyżki) ogrzewamy na tyle; aby był płynny; ale ledwo ciepły.; Jeśli używamy suszonych daktyli; trzeba je namoczyć w gorącej wodzie na co najmniej pół godziny; po czym odsączyć i odcisnąć.
krok 2
Migdały; orzechy i wiórki kokosowe wkładamy do malaksera i miksujemy na drobne kawałki; dodajemy pozostałe składniki i mieszamy jeszcze raz.; Średnią tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (boki też); wysypujemy masę i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.; Na masę: do misy blendera wkładamy miąższ awokado; syrop, sok z cytryny, sok wyciśnięty z połowy limonki i skórkę z limonki; miksujemy na gładką masę.; Pod koniec dodajemy po łyżce płynny olej kokosowy (razem 5 łyżek) i ew. doprawiamy większą ilością soku lub syropu.; Wylewamy na schłodzony spód; wyrównujemy; przykrywamy (najlepiej folią spożywczą; aby szczelnie dotykała masy; wtedy nie utleni się i nie zmieni koloru).; Wstawiamy do lodówki na min. 5 godz. Tuż przed podaniem ozdabiamy plastrami kiwi i posiekaną czekoladą.

