
Wegański tort Czarny Las
- mąka pszenna: 100 g
- mąka żytnia: 100 g
- kakao: 35 g
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- soda oczyszczona: 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
- cukier: 220 g
- olej rzepakowy: 55 g
- buraki: 120 g
- mleko migdałowe: 250 ml
- mleko kokosowe: 2 puszki
- cukier puder: 40 g
- dżem owocowy: 200 g
- wiśnie: 150 g
- gorzka czekolada: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie buraków: Buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do miękkości. Zajmie to około 15 minut. Odsączamy je z wody i wrzucamy do wysokiego naczynia. Blendujemy na gładki mus.
krok 2
Przygotowanie biszkoptu: W osobnych miskach mieszamy mokre (olej, buraki, mleko migdałowe) oraz suche (mąka pszenna, mąka żytnia, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cukier) składniki na biszkopt. Następnie partiami łączymy je, aby otrzymać gęste ciasto.
krok 3
Pieczenie biszkoptu: Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Gotową mieszankę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto przez 70 minut lub do suchego patyczka.
krok 4
Przygotowanie kremu: Gęstą część mleczka kokosowego przekładamy do wysokiego naczynia. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec dodajemy zagęstnik oraz cukier puder.
krok 5
Tort Czarny Las: Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na pół. Przekładamy je warstwą dżemu, na nim układamy wydrylowane wiśnie, posypujemy je czekoladą i przykrywamy całość bitą śmietanką, na wierzch nakładamy drugi blat biszkoptu i dekorujemy go resztą bitej śmietanki, czekoladą oraz wiśniami.


