
Wegańskie twixy
- masło roślinne: 210 g
- mąka pszenna: 150 g
- cukier: 300 g
- woda: 1 łyżka stołowa
- wegańska śmietana: 60 g
- czekolada mleczna: 200 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal292
- tłuszcz18.5g
- tłuszcz nasycony11.2g
- węglowodany30.5g
- cukry20.5g
- błonnik0.8g
- białko1.9g
Sposób przygotowania
krok 1
Wegańskie kruche ciasto: 110 g masła kroimy w drobną kostkę. Łączymy je z mąką i 50 g cukru. Dodajemy łyżkę zimnej wody (lub nieco więcej, jeśli jest taka potrzeba). Zagniatamy składniki na gładkie, zwarte ciasto kruche. Zamykamy je w szczelnym pojemniku lub zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 30 minut.
krok 2
Pieczenie spodu: rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra/dół). Wykładamy naczynie żaroodporne (20x20 cm) papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i równomiernie wykładamy nim formę. Nakłuwamy kilka razy widelcem. Pieczemy przez 30 minut na środkowej półce. Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy.
krok 3
Warstwa karmelowa: kroimy w kostkę pozostałe masło. Wsypujemy cukier na patelnię z nieprzywierającym dnem. Równomiernie go rozprowadzamy i rozpuszczamy na małym ogniu. Nie mieszamy go, tylko od czasu do czasu delikatnie potrząsamy patelnią. Kiedy lekko się zarumieni, cienkim strumieniem wlewamy słodką roślinną śmietankę (31%). Mieszamy. Stopniowo dodajemy masło. Zdejmujemy karmel z palnika i odstawiamy go na 5–10 minut.
krok 4
Batony: rozsmarowujemy karmel na kruchym cieście. Odstawiamy deser do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie wyjmujemy z formy (trzymając za papier do pieczenia) i ostrym nożem kroimy na wąskie prostokąty (7x1 cm). Gotowe batony ponownie chłodzimy.
krok 5
Polewa: grubo siekamy czekoladę (najlepiej mleczną roślinną, ale można też wykorzystać gorzką, która jest naturalnie wegańska). Połowę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z pozostałymi kawałkami. Dzięki temu czekolada będzie miała idealną temperaturę do polania batonów.
krok 6
Wegański twix: zanurzamy schłodzone batony (można nadziać je na widelec) w roztopionej czekoladzie. Innym sposobem jest umieszczenie ich na kratce cukierniczej i oblanie polewą. Odstawiamy je, żeby zastygły (w temperaturze pokojowej).
Źródło: serwis partnerski Einfachkochen.de,

