
Wegańskie ciasto ze szpinakiem
- szpinak: 250 g
- tofu: 250 g
- oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
- orzechy piniowe: 50 g
- gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
- czosnek: 2 ząbki
- cytryna: 2 szt.
- koperek: 1 pęczek
- wiśnie suszone: 1 łyżka stołowa
- suszona żurawina: 1 łyżka stołowa
- mąka pszenna: 50 g
- kruche ciasto: 500 g
- mleko migdałowe: 30 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal392
- tłuszcz28g
- tłuszcz nasycony8g
- węglowodany25g
- cukry2g
- błonnik3g
- białko8g
Sposób przygotowania
krok 1
Farsz: wkładamy szpinak do durszlaka, a następnie przelewamy powoli wrzącą wodą, żeby zmniejszył objętość. Kiedy ostygnie, wyciskamy z niego nadmiar wilgoci i siekamy. Łączymy z tofu (miękkim, jedwabistym, czyli typu silken), oliwą, prażonymi orzeszkami piniowymi, gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką otartą z cytryny, suszonymi owocami i posiekanym koperkiem. Kilka gałązek, a także pół łyżki żurawiny zostawiamy do dekoracji. Doprawiamy nadzienie solą i pieprzem.
krok 2
Kruche ciasto: w tym przepisie używamy jego wegańskiego odpowiednika. Robi się go bardzo podobnie, jak tradycyjne kruche ciasto, ale masło należy zastąpić 100% roślinną margaryną lub olejem kokosowym. Żeby masę można było zagnieść w jednolitą kulę, zazwyczaj potrzebne jest żółtko. Tutaj wystarczy jednak wykorzystać dowolny napój roślinny (na przykład mleko sojowe). Rozwałkowujemy ciasto na blacie oprószonym mąką na prostokąt o wymiarach 60x20 cm.
krok 3
Zwijanie wieńca: nakładamy masę szpinakową na placek, zostawiając margines ze wszystkich stron. Robimy zakładki na krótszych bokach, żeby zabezpieczyć nadzienie, a następnie zwijamy ciasto od dłuższej krawędzi. Zbliżamy do siebie oba końce, żeby utworzyć okrąg. Zwilżamy je mlekiem migdałowym i sklejamy ze sobą. Przekładamy wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i schładzamy przez 20 minut. Można przygotować go dzień wcześniej i trzymać pod przykryciem w lodówce.
krok 4
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Za pomocą ostrego noża tworzymy nacięcia w poprzek górnej części wieńca. Łączymy odrobinę mleka migdałowego i oliwy. Smarujemy tą mieszanką całe wegańskie ciasto ze szpinakiem. Pieczemy przez 40–45 minut, na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 minut, a następnie przekładamy na deskę i dekorujemy gałązkami kopru oraz suszoną żurawiną.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

