Reklama

Wegańskie ciasto ze szpinakiem przyjmuje w tej odsłonie formę kruchego bożonarodzeniowego wieńca. To pyszna alternatywa dla wypieków z mięsem i piękna ozdoba świątecznego stołu. Wypełnia go masa z miękkiego tofu, szpinaku, suszonych owoców i orzeszków piniowych, sowicie doprawiona gałką muszkatołową. Gotowy wieniec udekorowany jest świeżym koperkiem, który imituje iglaste gałązki, oraz żurawiną. Sprawdźcie, jak zrobić to efektowne wegańskie ciasto ze szpinakiem.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal392
  • tłuszcz28g
  • tłuszcz nasycony8g
  • węglowodany25g
  • cukry2g
  • błonnik3g
  • białko8g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Farsz: wkładamy szpinak do durszlaka, a następnie przelewamy powoli wrzącą wodą, żeby zmniejszył objętość. Kiedy ostygnie, wyciskamy z niego nadmiar wilgoci i siekamy. Łączymy z tofu (miękkim, jedwabistym, czyli typu silken), oliwą, prażonymi orzeszkami piniowymi, gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką otartą z cytryny, suszonymi owocami i posiekanym koperkiem. Kilka gałązek, a także pół łyżki żurawiny zostawiamy do dekoracji. Doprawiamy nadzienie solą i pieprzem.

  • krok 2

    Kruche ciasto: w tym przepisie używamy jego wegańskiego odpowiednika. Robi się go bardzo podobnie, jak tradycyjne kruche ciasto, ale masło należy zastąpić 100% roślinną margaryną lub olejem kokosowym. Żeby masę można było zagnieść w jednolitą kulę, zazwyczaj potrzebne jest żółtko. Tutaj wystarczy jednak wykorzystać dowolny napój roślinny (na przykład mleko sojowe). Rozwałkowujemy ciasto na blacie oprószonym mąką na prostokąt o wymiarach 60x20 cm.

  • krok 3

    Zwijanie wieńca: nakładamy masę szpinakową na placek, zostawiając margines ze wszystkich stron. Robimy zakładki na krótszych bokach, żeby zabezpieczyć nadzienie, a następnie zwijamy ciasto od dłuższej krawędzi. Zbliżamy do siebie oba końce, żeby utworzyć okrąg. Zwilżamy je mlekiem migdałowym i sklejamy ze sobą. Przekładamy wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i schładzamy przez 20 minut. Można przygotować go dzień wcześniej i trzymać pod przykryciem w lodówce.

  • krok 4

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Za pomocą ostrego noża tworzymy nacięcia w poprzek górnej części wieńca. Łączymy odrobinę mleka migdałowego i oliwy. Smarujemy tą mieszanką całe wegańskie ciasto ze szpinakiem. Pieczemy przez 40–45 minut, na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 minut, a następnie przekładamy na deskę i dekorujemy gałązkami kopru oraz suszoną żurawiną.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama