Porady:
Siemię lniane i banany pełnią w przepisie na wegańskie gofry bezglutenowe funkcję sklejającą. Ważne jest, by banany były bardzo dojrzałe - im ciemniejsze, tym lepsze (i słodsze!). Czego jeszcze możemy użyć, aby „związać” ciasto na gofry bezglutenowe? W tym celu mąkę kokosową warto połączyć z inną bezglutenową mąką o właściwościach sklejających, na przykład ziemniaczaną, sojową, owsianą czy kukurydzianą. Wśród podanych mąk najbardziej neutralny smak ma mąka owsiana, ponadto przyrządzone z niej wypieki bardzo przypominają te przygotowane z użyciem mąki pszennej. Ponadto, zamiast bananów możesz użyć także przecieru z innych owoców, najlepiej jabłek bądź innych owoców, które zawierają dużo pektyn.
Notka redakcyjna:
Wegańskie gofry - jak je przyrządzić w wersji bezglutenowej?
Tradycyjne gofry przygotowywane są z mąki pszennej. Niestety, zawiera ona gluten, który jest bardzo szkodliwy dla osób z celiakią. Na szczęście wegańskie gofry bezglutenowe możesz przyrządzić z jednej z wielu dostępnych na rynku mąk bezglutenowych. Pamiętaj tylko, że nie są one tak uniwersalne jak mąka pszenna i nie każda mąka bezglutenowa sprawdzi się w każdym daniu. Czasem trzeba połączyć kilka rodzajów mąk, aby uzyskać ciasto o odpowiedniej konsystencji. Oto krótki przewodnik po mąkach bezglutenowych:
Bezglutenowe mąki bazowe to mąki uniwersalne, które mają dość neutralny smak i zwykle miałką konsystencję. Można ich używać zarówno do słodkich wypieków, jak i wytrawnych dań. Do tej grupy należą:
- mąka ryżowa - mąka naturalnie pozbawiona glutenu. Dzięki neutralnemu smakowi idealnie sprawdzi się w przepisach na słodkie ciasta, desery czy właśnie bezglutenowe gofry. Ciasto na gofry z mąki ryżowej należy wzbogacić o domieszkę innej bezglutenowej mąki, która sklei ciasto - np. mąki ziemniaczanej czy owsianej.
- mąka jaglana - kolejna neutralna mąka. Ze względu na delikatny smak jest doskonała do bezglutenowych wypieków i wielu innych dań. Innym jej atutem jest to, że nie trzeba jej dodatkowo łączyć z inną bezglutenową mąką, bowiem sama dobrze skleja ciasto. Bezglutenowe gofry z mąki jaglanej mogą za to przejąć lekko gorzkawy smak kaszy jaglanej, dlatego warto dodać inną mąkę (np. ryżową, migdałową czy kukurydzianą), żeby zniwelować ten aromat.
- mąka owsiana - gofry owsiane będą do złudzenia przypominać te przygotowane z tradycyjnej mąki pszennej! Mąka owsiana jest doskonałym zamiennikiem pszennego odpowiednika, ponieważ bardzo dobrze skleja ciasto. Dlatego często przygotowuje się z niej ciastka, pieczywo czy naleśniki.
- mąka gryczana - mąka gryczana naturalnie nie zawiera glutenu, jednak posiada bardzo charakterystyczny dla gryki smak. Gofry z mąki gryczanej najlepiej będzie podać w wersji wytrawnej bądź zmieszać ciasto z innym rodzajem mąki, która sprawi, że smak gryki nie będzie tak wyczuwalny.
Pozostałe mąki bezglutenowe, z których możemy przygotować wegańskie gofry bezglutenowe, najlepiej jest łączyć z innymi mąkami. Poza opisanymi wyżej rodzajami mąk, na rynku znajdziemy również:
- mąkę kukurydzianą - jedna z najpopularniejszych mąk naturalnie bezglutenowych. Ma szerokie zastosowanie, zarówno jeśli chodzi o słodkie wypieki, jak i wytrawne dania. Maka kukurydziana może być jednak dość ziarnista, dlatego lepiej będzie, jeśli do ciasta na gofry z mąki kukurydzianej dorzucimy też inną, drobniejszą mąkę.
- mąki strączkowe - czyli mąki m.in. z ciecierzycy czy soi. Są bardzo bogate w białko oraz mają świetne właściwości sklejające, natomiast są dość ciężkie. Jeśli chcemy użyć mąki strączkowej żeby usmażyć wegańskie gofry bezglutenowe, najlepiej będzie zmieszać ją z innym rodzajem mąki, np. ryżową lub kokosową.
- mąki orzechowe - najlepiej sprawdzają się w przepisach na słodkie wypieki. Wegańskie gofry z mąki orzechowej przejmą ich pyszny, orzechowy smak. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, również należy mieszać ją z inną mąką bazową.
Zobacz także: Gofrownica - jaką kupić, żeby gofry były idealne