Porady:
- Jeśli po gotowaniu ziaren ciecierzycy pozostało dużo płynu, którzy przypomina bardziej wodę niż zawiesinę, warto zredukować płyn. Gęstsza (przez odparowanie wody) aquafaba łatwiej się ubije.
- Surowe bezy z wody po cieciorce powinny być nakładane na papier do pieczenia przy pomocy rękawa cukierniczego. Jeśli nie dysponujemy takim narzędziem, ubitą aquafabę można przełożyć do woreczka na mrożonki i odciąć jego dolny róg.
- Bezy z ciecierzycy powinny bić nakładane na blachę od razu po ubiciu, aby piana nie zdążyła opaść, ani podejść wodą.
- Bezy z ciecierzycy powinny być przechowywane w szczelnie zamykanym pojemniku, w przeciwnym razie zawilgotnieją i przestaną być chrupkie.
Notka redakcyjna:
Wegańskie bezy – z czego ubić?
Kuchnia wegańska jest pełna zamienników tradycyjnych potraw, które zaskakują nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Łudząco podobne do tych klasycznych, wegańskie bezy przygotowuje się z wody po cieciorce, tzw. aquafaby. Ta obcobrzmiąca nazwa pochodzi od łacińskich słów aqua (woda) oraz faba (fasola). Można ją pozyskać z zalewy z puszki lub słoika z ciecierzycą albo z wody pozostałej po gotowaniu ziaren.
Aquafaba jest wegańskim zamiennikiem jajek. Powyższa beza z wody po cieciorce jest jednym z kilku ciekawych przepisów, które ja wykorzystują. Polecamy uwadze również minibezy Pavlova bez jajek. Krucha beza z cieciorki jest wypełniona lekkim, cytrynowym kremem i świeżymi owocami.
Jak wykorzystywać aquafabę w przepisach na ciasta?
Jajko w przepisach wegańskich można zastąpić różnymi roślinnymi alternatywami. Trzy łyżki stołowe wody po ciecierzycy zastępują jedno jajko. Jeśli jajko w przepisie powinno być ubite, wtedy aquafabę należy również ubić. Jeśli przepis na to nie wskazuje, wtedy wystarczy wlać płyn do masy na ciasto.
Innymi wegańskimi odpowiednikami jajek są m.in.:
- zmielone siemię lniane rozrobione z wodą (1 jajko = 1 łyżka siemienia + 3 łyżki wody),
- banan (1 jajko = 0,5 banana),
- zmielone nasiona chia rozrobione z wodą (1 jajko = 1 łyżka nasion chia + 0.3 szklanki wody).
Beza z cieciorki – z czym podawać?
Najbardziej znanym deserem z bezą jest oczywiście Pavlova – australijski deser nazwany na cześć baleriny Anny Pawłowej. Wegańska beza z bitą śmietaną oraz świeżymi owocami zawsze robią wrażenie na uroczystościach i imprezach. W przepisach na Pavlovę bezę z jajek z powodzeniem można zastąpić tą z aquafaby. Polecamy Pavlovę z truskawkami, która po wypełnieniu kremem z serka mascarpone tworzy idealny, letni deser. Również beza Pavlova z figami i granatem nie ma sobie równych, jeśli chodzi o wygląd i smak. Wegańskie bezy mogą być wykorzystywane w najróżniejszych przepisach. Warto na przykład przyrządzić trifle cytrusowe z chrupiącą bezą. Klementynki, włoskie amaretto i bita śmietana podane w wysokich pucharkach prezentują się wyśmienicie! Bezy z cieciorki mogą też wykończyć wszelkie domowe wypieki – szczególnie wtedy, gdy cały przepis został przygotowany z roślinnych produktów. Jabłecznik z bezą, mazurek z bezą kokosową, czy pleśniak są przykładami domowych ciast, w których beza z cieciorki sprawdzi się idealnie. Małe bezy mogą też być przyjemną i chrupiącą dekoracją słodkich kremów, np. kremu sułtańskiego.