
Wegańskie bezy z cream of tartar - składnika polecanego do wypieków bezowych i sufletów. Wegańskie bezy przygotowujemy z siemienia lnianego, cukru pudru i cream of tartar.
Składniki:
70 g złotego siemienia lnianego
4–5 łyżek cukru pudru
pół łyżeczki cream of tartar
Kroki przygotowania:
Siemię płuczemy
zalewamy 750 ml wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień
gotujemy przez 30 min
mieszając od czasu do czasu. Woda będzie bulgotać i przemieni się w kisiel. Przecedzamy go przez sitko – powinno się zebrać ok. szklanki. Odstawiamy do ostygnięcia
bez przykrycia (najlepiej na całą noc).
Rano z kisielu zrobi się „glut”
który w jednym kawałku przekładamy do miski robota kuchennego. Miksujemy (końcówką do ubijania śmietany) na najwyższych obrotach
przez 8–10 min. Otrzymamy białą
dość sztywną pianę. Nie przestając mieszać
dodajemy do niej po łyżce cukru pudru oraz cream of tartar.
Duże blachy koniecznie wykładamy papierem do pieczenia. Pianę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na nie bezy o śr. 3–4 cm. Wstawiamy do piekarnika (wszystkie blaszki naraz) nagrzanego do temp. 115°C (najlepiej z włączonym termoobiegiem)
suszymy co najmniej 1,5 godz. Sprawdzamy
czy są dobre
pukając w nie leciutko palcem.
Wegańskie bezy z cream of tartar przechowujemy w suchym miejscu
najlepiej w blaszanych puszkach – inaczej będą chłonąć wilgoć z powietrza i mięknąć. Jeśli tak się stanie
można je ponownie dosuszyć w piekarniku.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019
1 z 1

Moje Gotowanie
Porady:
Cream of tartar jest handlową nazwą wodorowinianu potasu, substancji mającej wiele zastosowań w piekarnictwie. Pozyskuje się go jako produkt uboczny w procesie produkcji wina. Powszechnie używa się go w Wielkiej Brytanii. Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości ubijanych białek, ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów.
Zobacz też: tort wegański czekoladowo-orzechowy

