Reklama

Brownie z buraka może na początku wydawać się dziwnym pomysłem, jednak gwarantujemy, że warto go spróbować. Jest puszyste, bardzo wilgotne i pysznie czekoladowe. Nie czuć w nim w ogóle smaku warzywa! Deser jest idealny na podwieczorek, to też świetny sposób na przemycenie warzyw dzieciom. Przedstawiamy sprawdzony przepis na mocno czekoladowe brownie z burakiem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki (godzinę przed przygotowaniem brownie), powinny mieć temperaturę pokojową. Formę (najlepiej o wymiarach 18x28 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

  • krok 2

    Buraki: dokładnie je myjemy z ziemi, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tyle, żeby tylko przykryła bulwy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, przez ok. godzinę. Następnie odlewamy je i odstawiamy do przestudzenia. Potem obieramy je i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

  • krok 3

    Suche składniki: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę siekamy.

  • krok 4

    Masło: przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do połączenia składników i uzyskania gładkiego płynu. Zostawiamy do przestudzenia.

  • krok 5

    Piekarnik: rozgrzewamy go do temperatury 170 stopni C.

  • krok 6

    Ciasto na brownie: do miski wbijamy jajka, dosypujemy cukier. Mieszamy rózgą. Dolewamy masło z czekoladą, sos nie musi być całkowicie zimny. Mieszamy. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo dokładnie łączymy. Dokładamy buraczki i ostatni raz mieszamy.

  • krok 7

    Pieczenie: brownie z buraka przelewamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Pieczemy do suchego patyczka, mogą być na nim widoczne kawałki upieczonego ciasta.

  • krok 8

    Podanie: przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady:

  • Do ciasta najlepsza będzie czekolada gorzka, o minimalnej 70-procentowej zawartości kakao.
  • Przygotowując brownie z buraka fit warto sięgnąć po zdrowe zamienniki cukru: stewię, ksylitol, syrop klonowy lub erytrol.
  • Czym ozdobić brownie? Można przygotować polewę czekoladową, a z wierzchu posypać ciasto kawałkami orzechów i suszonych czerwonych owoców, np. malin czy truskawek.
  • Z tego przepisu przygotujemy również bezglutenowe brownie z buraka. Wystarczy zastąpić pszenny dodatek mąką ryżową, kukurydzianą lub z soczewicy. W sklepach znajdziemy też gotowe, certyfikowane mieszanki do wypieków.

Notka redakcyjna:

Brownie z buraka, z cukinii i innych warzyw

Brownie to amerykański deser, którego nazwa pochodzi od ciemnego, czekoladowego koloru. Przepis na nie jest bardzo prosty i łatwy. Jednak kto by pomyślał, że warzywa są świetną bazą do pieczenia ciast? Okazuje się, że wypiek na bazie z warzyw jest bardziej wilgotny i mniej kaloryczny, a do tego o wiele zdrowszy.

Brownie z buraka to tylko jeden z kilku sposobów na pyszny deser. Jeśli skupić się tylko na ciastach tego typu, to możemy podpowiedzieć od razu kilka różnych warzyw, z których można je upiec:

Brownie z buraka z innymi dodatkami

Brownie z buraka to bardzo wdzięczny przepis, który możemy modyfikować o różne dodatki. Niektóre składniki posiadają też dobre zamienniki, dzięki którym stworzymy wersję dietetyczną, bezglutenową, wegańską:

  • zamiast cukru - możemy dodać dojrzały banan rozgnieciony widelcem lub kilka daktyli namoczonych w wodzie, a następnie zmiksowanych lub bardzo drobno pokrojonych,
  • jajka - zamienimy je na siemię lniane namoczone w wodzie i zmiksowane; 3 łyżeczki takiej mikstury zastępują 1 jajko,
  • mąkę pszenną - wymienimy na ryżową lub gotową mieszankę mąk.

Oprócz zamienników możemy też dodawać do brownie z buraka inne składniki:

  • żurawinę,
  • rodzynki,
  • morele suszone,
  • śliwki suszone,
  • wiśnie suszone,
  • orzechy laskowe, włoskie, pini, brazylijskie, makadamia, pekan,
  • dżemy, konfitury.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama