
Brownie z buraka
- buraki: 250 g
- gorzka czekolada: 250 g
- cukier: 200 g
- jajka: 3 szt.
- mąka pszenna: 150 g
- proszek do pieczenia: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki (godzinę przed przygotowaniem brownie), powinny mieć temperaturę pokojową. Formę (najlepiej o wymiarach 18x28 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Buraki: dokładnie je myjemy z ziemi, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tyle, żeby tylko przykryła bulwy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, przez ok. godzinę. Następnie odlewamy je i odstawiamy do przestudzenia. Potem obieramy je i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
krok 3
Suche składniki: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę siekamy.
krok 4
Masło: przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do połączenia składników i uzyskania gładkiego płynu. Zostawiamy do przestudzenia.
krok 5
Piekarnik: rozgrzewamy go do temperatury 170 stopni C.
krok 6
Ciasto na brownie: do miski wbijamy jajka, dosypujemy cukier. Mieszamy rózgą. Dolewamy masło z czekoladą, sos nie musi być całkowicie zimny. Mieszamy. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo dokładnie łączymy. Dokładamy buraczki i ostatni raz mieszamy.
krok 7
Pieczenie: brownie z buraka przelewamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Pieczemy do suchego patyczka, mogą być na nim widoczne kawałki upieczonego ciasta.
krok 8
Podanie: przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

