Porady:
Zobacz też: tort wegański czekoladowo-orzechowy
Aby przygotować czarną herbatę potrzebną do wegańskiego chai masala z mlekiem migdałowym można sięgnąć po specjalne czajniczki, które długo utrzymują ciepło. Specjalne zestawy do zaparzania herbaty często posiadają koszyczek na fusy herbaciane oraz podgrzewacz, który pomoże utrzymać temperaturę. Aby zrobić chai masala w prostszej wersji można użyć metalowych zaparzaczy, które będą utrzymywać liście czarnej herbaty w jednym miejscu i ułatwią dodanie przypraw.
Notka redakcyjna:
Chai masala - dobrej jakości składniki
Do przygotowania chai masala warto użyć dobrej jakości czarnej herbaty. Dzięki temu napar będzie miał głęboki, ale nie gorzki smak. Warto też eksperymentować z rodzajami mleka dodawanymi do chai masala. Polecane przez nas mleko migdałowe doskonale komponuje się z przyprawami korzennymi. Doskonale zda egzamin także mleko orzechowe, mleko kokosowe lub inne odpowiednio tłuste.
Chai masala - sposób podania
Chai masala podajemy w filiżankach lub glinianych czarkach na gorąco. Aby utrzymać temperaturę odcedzonej z fusów herbaty warto korzystać z czajnika z podgrzewaczem. Mleko roślinne w połączeniu z herbatą może nieco przypominać zważone mleko krowie. Nie oznacza to jednak, że nasze roślinne mleko jest zepsute. Po prostu taka jest jego specyfika.