Reklama

Czekoladowe ciasto w wegańskiej wersji. Kremowa masa, świeże borówki sprawią, że ciasto jest pysznie czekoladowe, a jednocześnie nie za słodkie.

Składniki:

SPÓD: szklanka daktyli
szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
sok z połowy cytryny
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
2 łyżki masła kokosowo-orzechowego .
MASA : 2 puszki mleczka koksowego (SCHŁODZONEGO)
120-150 g gorzkiej czekolady
laska wanilii
skórka z otartej pomarańczy
syrop klonowy u mnie 5 łyżek
250 g borówek .

Kroki przygotowania:

Wszystkie składniki do spodu wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy
tak by masa kleiła się. Uzyskaną masę wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem
wyrównujemy (możemy lekko zwilżyć ręce wodą wtedy masa nie przykleja się do rąk) . Odstawiamy do lodówki .
Stałą część mleczka kokosowego wrzucamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego mleka kruszymy czekoladę i pozostałe składniki. Mieszamy
aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się połączą do uzyskania jednolitej masy.
Na wcześniej przygotowany spód wyrzucamy borówki
po czym zalewamy je lekko przestudzoną masą czekoladową. Odstawiamy do lodówki na parę godzin.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama