Wegańskie ciasto czekoladowe z nutą pomarańczową i borówkami
Czekoladowe ciasto w wegańskiej wersji. Kremowa masa, świeże borówki sprawią, że ciasto jest pysznie czekoladowe, a jednocześnie nie za słodkie.
Składniki:
SPÓD: szklanka daktyli
szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
sok z połowy cytryny
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
2 łyżki masła kokosowo-orzechowego .
MASA : 2 puszki mleczka koksowego (SCHŁODZONEGO)
120-150 g gorzkiej czekolady
laska wanilii
skórka z otartej pomarańczy
syrop klonowy u mnie 5 łyżek
250 g borówek .
Kroki przygotowania:
Wszystkie składniki do spodu wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy
tak by masa kleiła się. Uzyskaną masę wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem
wyrównujemy (możemy lekko zwilżyć ręce wodą wtedy masa nie przykleja się do rąk) . Odstawiamy do lodówki .
Stałą część mleczka kokosowego wrzucamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego mleka kruszymy czekoladę i pozostałe składniki. Mieszamy
aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki się połączą do uzyskania jednolitej masy.
Na wcześniej przygotowany spód wyrzucamy borówki
po czym zalewamy je lekko przestudzoną masą czekoladową. Odstawiamy do lodówki na parę godzin.


