
Wegańskie ciasto z jabłkami
- masło roślinne: 150 g
- mleko owsiane: 300 ml
- sok z cytryny: 15 ml
- mąka pszenna: 365 g
- cukier drobny: 100 g
- brązowy cukier: 100 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- ekstrakt migdałowy: 5 ml
- jabłka: 300 g
- płatki migdałowe: 20 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal445
- tłuszcz16g
- tłuszcz nasycony4g
- węglowodany67g
- cukry30g
- błonnik3g
- białko6g
Sposób przygotowania
krok 1
Natłuszczamy i wykładamy pergaminem wysoką tortownicę o średnicy 20 cm. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg). Wlewamy mleko owsiane do dzbanka. Dodajemy do niego sok z cytryny. Odstawiamy na 5 minut w temperaturze pokojowej. Obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych jabłka (najlepiej wykorzystać zieloną, słodko-kwaśną odmianę granny smith). Kroimy je w kostkę o boku 2 cm.
krok 2
Umieszczamy 350 g mąki, oba rodzaje cukru i proszek do pieczenia w dużej misce. Wlewamy mleko owsiane (zakwaszone sokiem z cytryny powinno lekko zgęstnieć) i ekstrakt migdałowy. Następnie dodajemy masło wegańskie (własnej roboty lub ze sklepu, wolne od produktów pochodzenia zwierzęcego) i szczyptę soli. Ubijamy wszystko razem za pomocą elektrycznej trzepaczki.
krok 3
Przekładamy jabłka do osobnej miski i posypujemy je łyżką mąki pszennej. Zależy nam, żeby pokryć nią wszystkie kawałki owoców. Dzięki temu nie opadną na dno ciasta. Wrzucamy je do masy. Mieszamy silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką. Umieszczamy całość w przygotowanej foremce. Posypujemy ciasto z wierzchu płatkami migdałów.
krok 4
Wkładamy wegańskie ciasto z jabłkami na środkową półkę piekarnika. Czekamy około 60–80 minut lub do momentu, aż stanie się złociste i jędrne w dotyku. Odstawiamy je na kilka minut w foremce na blat kuchenny. Podajemy na ciepło lub wyjmujemy na kratkę cukierniczą i całkiem studzimy. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku do 3 dni.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

