
Wegańskie ciasto makowe z pomarańczami
- pomarańcze: 2 szt.
- cukier: 300 g
- woda: 300 ml
- olej: 1 łyżka stołowa
- mąka: 350 ml
- margaryna: 75 g
- cukier: 200 g
- mleko sojowe: 200 ml
- sok pomarańczowy: 70 ml
- ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
- mak: 3 łyżki stołowe
- skórka pomarańczowa: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Na karmelizowane pomarańcze: Pomarańcze sparzamy i bardzo cienko kroimy. Wodę podgrzewamy z cukrem na patelni na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. W karmel wkładamy plasterki pomarańczy i gotujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 min, aż pomarańcze będą miękkie. Odcedzamy i odkładamy.
krok 2
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę o śr. 20 cm i wysokim brzegu (przynajmniej 8 cm) smarujemy olejem. Plastrami pomarańczy wykładamy dno i brzegi tortownicy tak, aby lekko na siebie zachodziły.
krok 3
Mąkę, margarynę, cukier, mleko sojowe, sok pomarańczowy i wanilię umieszczamy w naczyniu urządzenia miksującego. Ubijamy przez 1 min za pomocą elektrycznej trzepaczki, aż masa będzie kremowa. Dodajemy mak i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy z pomarańczami.
krok 4
Pieczemy 50–55 min, aż będzie złotobrązowe i sprężyste w dotyku. Przetestujmy, wbijając patyczek w ciasto. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia w formie. Odwracamy ciasto, aby pomarańczowe plastry były na wierzchu.

