
Wegańskie ciasto marchewkowe z serkiem z nerkowców
- marchewka: 120 g
- brązowy cukier: 120 g
- mus jabłkowy: 0.5 szklanki
- olej rzepakowy: 90 ml
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- soda oczyszczona: 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika: 2 łyżeczki
- mąka razowa: 180 g
- orzechy nerkowca: 150 g
- mleko migdałowe: 0.5 szklanki
- cukier puder: 2 łyżki stołowe
- cytryna: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto marchewkowe wegańskie należy do wilgotnych ciast. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wkładamy marchewkę, brązowy cukier, mus jabłkowy i olej rzepakowy. Do drugiej miski wsypujemy proszek od pieczenia, sodę, przyprawy korzenne, mąkę. Mieszamy zawartość obu misek. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wegańskie marchewkowe pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę do suchego patyczka.
krok 2
Cytrynę wyparzamy, a następnie ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do kielicha blendera wsypujemy namoczone przynajmniej przez noc nerkowce. Następnie dodajemy mleko migdałowe, cukier puder i sok z cytryny (2 łyżki). Blendujemy na gładki krem. Na upieczone i ostygnięte wegańskie ciasto marchewkowe nakładamy orzechowy twarożek. Posypujemy z wierzchu skórką otartą z cytryny.

