
Wegańskie cynamonki
- mleko roślinne: 300 ml
- drożdże: 30 g
- cukier: 50 g
- mąka pszenna: 500 g
- sól: 3 g
- masło roślinne: 130 g
- cukier trzcinowy: 100 g
- cynamon: 15 g
- woda: 15 ml
- cukier puder: 80 g
Sposób przygotowania
krok 1
Masło: roztapiamy je w dwóch osobnych rondelkach: w jednym 70 g, a w drugim 60 g. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Rozczyn: podgrzewamy mleko roślinne - powinno być letnie. Drożdże mieszamy z mlekiem, 1 łyżką cukru. Na wierzch sypiemy szczyptę mąki. Czekamy 15 minut aż drożdże zaczną pracować i zwiększą swoją objętość.
krok 3
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn, roztopione masło (70 g) i wyrabiamy ręcznie na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Miskę przykrywamy ściereczką. Surowe ciasto będzie szybciej rosło, kiedy nagrzejemy piekarnik do 30 stopni Celsjusza, a potem wsadzimy do niego miskę z drożdżową masą.
krok 4
Wałkowanie: podrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać kształt prostokąta.
krok 5
Nadzienie: wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem (60 g). Następnie sypiemy na to 100 g cukru trzcinowego oraz 15 cynamonu. Do środka bułeczek możemy też wsadzić kawałki posiekanych orzechów włoskich.
krok 6
Formowanie: zwijamy ciasto jak roladę i kroimy na kawałki wielkości 3-4 cm. Tworzymy z tego kształt ślimaka. Wegańskie cynamonki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jedna przy drugiej. Mają być ciasno przytulone do siebie. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na jakieś 30 minut.
krok 7
Piekarnik: gdy cynamonki rosną nagrzewamy go do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je około 20 minut.
krok 8
Lukier: do miski wsypujemy 8 łyżek cukru pudru i 2-3 łyżki wody. Ucieramy je przy pomocy drewnianej pałki. Polewamy nim przestygnięte wegańskie cynamonki.