
Wegańskie czekoladki
- syrop klonowy: 80 ml
- olej kokosowy: 85 g
- mleko kokosowe: 400 ml
- gorzka czekolada: 500 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal123
- tłuszcz10g
- tłuszcz nasycony7g
- węglowodany7g
- cukry5g
- błonnik2g
- białko1g
Sposób przygotowania
krok 1
Nadzienie: do miski przekładamy syrop klonowy, olej kokosowy (70 g) i mleko kokosowe. Ubijamy na puszystą masę przez 1-2 minuty mikserem ręcznym lub blenderem z odpowiednią końcówką.
krok 2
Czekolada (niesłodzona): 300 g siekamy niezbyt drobno, możemy też połamać ją na cząstki. Rozstapiamy ją w kąpieli wodnej na małym ogniu, mieszamy od czasu do czasu. Łączymy z wcześniej przygotowanym nadzieniem z mlekiem kokosowym. Odstaw mieszaninę do lodówki na 2 godziny .
krok 3
Formowanie: ze schłodzonej masy lepimy około 35-40 pralinek wielkości orzecha włoskiego.
krok 4
Chłodzenie: uformowane wegańskie czekoladki wkładamy do zamrażarki na 30 minut . Ewentualnie wstawiamy je do lodówki na 1 godzinę.
krok 5
Polewa czekoladowa: w międzyczasie przygotowujemy 200 g czekolady (bezcukrowej), w taki sam sposób jak wcześniej. Jak kostki się rozpuszczą dodajemy 15 g oleju kokosowego, roztapiami i mieszamy.
krok 6
Podanie: wegańskie czekoladki zanurzamy pojedynczo w czekoladzie, pozwalamy im ocieknąć na kratce cukierniczej. Opcjonalnie: wierzch posypujemy grubo mieloną solą morską i ziarnami kakaowca.
Źródło: serwis partnerski einfachkochen.de,

