Reklama

Wegańskie czekoladki nie posiadają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, a do tego są bezcukrowe. Mocno czekoladowe pralinki rozpływają się w ustach, a z naszym prostym przepisem będziecie mogli cieszyć się ich smakiem, kiedy tylko będziecie mieli ochotę. Wyrazistości dodaje im posypka z grubo mielonej soli i ziaren kakaowca. Wegańskie czekoladki są też niezwykle delikatne, chętnie po nie sięgają dzieci, a i dorosłym trudno się jest powstrzymać, znikają z talerza szybciej, niż byście chcieli.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal123
  • tłuszcz10g
  • tłuszcz nasycony7g
  • węglowodany7g
  • cukry5g
  • błonnik2g
  • białko1g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Nadzienie: do miski przekładamy syrop klonowy, olej kokosowy (70 g) i mleko kokosowe. Ubijamy na puszystą masę przez 1-2 minuty mikserem ręcznym lub blenderem z odpowiednią końcówką.

  • krok 2

    Czekolada (niesłodzona): 300 g siekamy niezbyt drobno, możemy też połamać ją na cząstki. Rozstapiamy ją w kąpieli wodnej na małym ogniu, mieszamy od czasu do czasu. Łączymy z wcześniej przygotowanym nadzieniem z mlekiem kokosowym. Odstaw mieszaninę do lodówki na 2 godziny .

  • krok 3

    Formowanie: ze schłodzonej masy lepimy około 35-40 pralinek wielkości orzecha włoskiego.

  • krok 4

    Chłodzenie: uformowane wegańskie czekoladki wkładamy do zamrażarki na 30 minut . Ewentualnie wstawiamy je do lodówki na 1 godzinę.

  • krok 5

    Polewa czekoladowa: w międzyczasie przygotowujemy 200 g czekolady (bezcukrowej), w taki sam sposób jak wcześniej. Jak kostki się rozpuszczą dodajemy 15 g oleju kokosowego, roztapiami i mieszamy.

  • krok 6

    Podanie: wegańskie czekoladki zanurzamy pojedynczo w czekoladzie, pozwalamy im ocieknąć na kratce cukierniczej. Opcjonalnie: wierzch posypujemy grubo mieloną solą morską i ziarnami kakaowca.

    Źródło: serwis partnerski einfachkochen.de,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama