Reklama

Wegańskie hot dogi to zdrowa wersja amerykańskiego fast foodu. Pełne świeżych warzyw i z domowymi sosami smakują wyśmienicie!

Składniki:

4 bułki do hot dogów lub 2 nieduże bagietki
4 parówki sojowe
2 ogórki gruntowe
garść pomidorków koktajlowych
2 liście sałaty masłowej
szczypiorek z 1 cebuli dymki
½ czerwonej cebuli
sos BBQ z tego przepisu wg Magdy Nowaczewskiej
3 łyżki łagodnej musztardy
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka oliwy
kilka listków rukoli do dekoracji

Kroki przygotowania:

Ten amerykański fast food wcale nie musi być niezdrowy! Dobrej jakości pieczywo
dodatki w postaci świeżych warzyw i domowe sosy sprawią
że nasze wegańskie hot dogi nie tylko będą świetnie smakować
ale także staną się pełnowartościowym posiłkiem! Szybkie i łatwe w przygotowaniu
możemy zrobić w ramach zabawy w gotowanie z dziećmi. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska podczas imprezy.

Przygotowujemy sos BBQ. W osobnym słoiku lub miseczce mieszamy musztardę z syropem z agawy i oliwą. Bułki do hot dogów nacinamy wzdłuż
ale tak
aby ich całkiem nie rozkroić. Podgrzewamy w piekarniku. Jeśli mamy bagietki
przekrawamy je na połówki w poprzek i dopiero nacinamy. Parówki smażymy na patelni grillowej
w piekarniku lub w opiekaczu do momentu
aż będą gorące. Ogórki myjemy i kroimy w grube plastry. Pomidorki przekrawamy na połówki. Cebulę obieramy i kroimy w plastry i rozdzielamy na krążki. Szczypiorek drobno siekamy. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Do ciepłych bułek wkładamy sałatę i parówki. Polewamy sosem BBQ
a następnie wkładamy do środka cebulę
ogórki i pomidorki. Polewamy sosem musztardowym
posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy rukolą. Możemy je też posypać odrobiną płatków drożdżowych. Podajemy na ciepło.

Reklama

Porady:

Zobacz też: zapiekane hot dogi

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama