
Wegańskie i bezglutenowe ciasto dyniowe
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- dynia: 400 g
- orzechy włoskie: 200 g
- mleko kokosowe: 100 ml
- suszone morele: 1 szklanka
- cytryna: 1 szt.
- cynamon: 1 łyżeczka
- soda oczyszczona: 5 g
- wanilia: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Blendowanie: surową dynię razem ze skórką blendujemy na gładki mus z dodatkiem 1/3 porcji mleka kokosowego. Następnie blendujemy orzechy nerkowca, a później morele – do nich także dodajemy po 1/3 porcji mleka kokosowego, aby ułatwić rozdrabnianie.
krok 2
Ciasto: Powstałe masy – dyniowa, orzechową i morelową łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie dokładnie mieszamy.
krok 3
Pieczenie: masę na ciasto dyniowe przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Przestudzone dekorujemy cukrem pudrem.

