Wegańskie jagodzianki brioche
Wegańskie jagodzianki to pyszna i nieco zdrowsza alternatywa dla słodkich drożdżówek. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
½ szklanki cukru trzcinowego
1 opakowanie suszonych drożdży
szczypta soli
3-4 łyżki oleju rzepakowego
250 g mrożonych jagód
2 łyżki syropu daktylowego
3 łyżki nasion chia lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
100 g płatków migdałowych
Kroki przygotowania:
Lubicie jagodzianki? Oblane lukrem
z mnóstwem owoców w środku. To klasyka warta każdej kalorii! My dziś proponujemy wersję brioche
całkowicie wegańską
w nieco zdrowszej wersji.
Właściwości jagódJagody to owoce pełne zdrowotnych walorów. Sezon na nie jest krótki
dlatego warto je mrozić
aby zachować smak i witaminy na dłużej. To właśnie podczas mrożenia możemy zachować najwięcej dobroczynnych składników. Jagody zawierają mnóstwo witamin
m.in. A
B
C i PP
a także selen
mangan
cynk i miedź. Szczególnie wartościowy jest selen
który bardzo rzadko występuje w produktach spożywczych.WykonanieWodę
2 łyżeczki cukru
1 łyżkę mąki i drożdże mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę
dodajemy resztę cukru
sól i olej. Dodajemy przygotowany zaczyn drożdżowy i zagniatamy miękkie
elastyczne ciasto.Zamrożone jagody mieszamy z syropem daktylowym i nasionami chia.Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy
nakładamy na środek łyżkę jagód i zawijamy tak
aby uformować okrągłą bułkę. Bułki układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach
aby mogły wyrosnąć. Odstawiamy na 40 minut. Smarujemy olejem i posypujemy płatkami migdałowymi. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-30 minut
na złotobrązowy kolor.
Porady:
Zobacz też: Vegan Ramen Shop - zupy nie tylko dla wegan


