Wegańskie krokiety z kapustą i grzybami
Całkowicie roślinne krokiety to idealna potrawa na wegańskie święta, ale nie tylko. Przepis jest prosty, danie w smaku nie różni się niczym od tradycyjnego.
Składniki:
Na naleśniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka roślinnego (np. owsianego)
½ szklanki gazowanej wody
2 łyżki oleju
sól
szczypta kurkumyNa farsz:
800 g kiszonej kapusty
1 szkl. suszonych grzybów
1 cebula
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
sól
pieprzDodatkowo:
1 szkl. mleka roślinnego
bułka tarta
Kroki przygotowania:
Naleśniki przygotowujemy według tego przepisu.
Farsz
Grzyby namaczamy w wodzie przez noc. Odcedzamy i kroimy w kostkę. Kapustę siekamy na drobniejsze części. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy na szklisto. Kapustę z grzybami gotujemy w wodzie lub bulionie warzywnym do miękkości. Następnie odcedzamy
dodajemy cebulkę i doprawiamy solą
cukrem i pieprzem. Podsmażamy kapustę jeszcze przez kilka minut
aby pozbyć się nadmiaru wody. Łączymy z grzybami.
Krokiety
Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy
składając brzegi do środka. Moczymy je w mleku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.To danie doskonale komponuje się z barszczem z kiszonych buraków.


