
Kulki serowe wegańskie
- natka pietruszki: 1 pęczek
- szczypiorek: 0.5 pęczka
- orzechy włoskie: 100 g
- ser z nerkowców: 300 g
- czosnek granulowany: 12 g
- płatki chili: 6 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal97
- tłuszcz8g
- tłuszcz nasycony1g
- węglowodany3g
- cukry2g
- błonnik0.4g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Masa na kulki: ser z nerkowców, orzechy włoskie, szczypiorek, granulowany czosnek i szczyptę przypraw mieszamy razem w misce, następnie przykrywamy i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
krok 2
Panierki: pietruszkę myjemy, osuszamy siekamy, przekładamy je do płytkiej miski lub talerza na zupę, odpowiedni będzie też talerzyk. Do drugiej wsypujemy płatki chili (najlepiej z papryki Aleppo znanej też pod nazwą pieprz Halaby - jest powszechna w kuchni bliskowschodniej, niezbyt ostra, bo suszona bez pestek).
krok 3
Obtaczanie: ze schłodzonej mieszanki formujemy 20 małych kulek serowych. Połowę obtaczamy w natce pietruszki, a drugą w płatkach chili, aż do całkowitego pokrycia ich powierzchni.
krok 4
Chłodzenie: kulki serowe wegańskie przenosimy na metalową tacę lub na talerz, schładzamy je przez 3 godziny lub do momentu podania.
krok 5
Przechowywanie: jeśli zostanie nam nadmiar kulek lub zrobimy porcję z zapasem, można je przełożyć do słoika, zalać oliwą z oliwek. W ten sposób można przechowywać je przez tydzień.
Źródło: serwis partnerski, BBCgoodfood.com,

