Reklama

Kulki serowe wegańskie nie zawierają nawet grama produktów pochodzenia zwierzęcego. Bazują na serze z orzechów nerkowca, w czosnkowo-ziołowej otoczce. To świetna propozycja na imprezową przekąskę. Można podawać je w formie deski serów, z krakersami lub z chutneyem. Wegańskie kulki serowe z nerkowców mają przyjemnie orzechowy smak, podkreślony wyjątkową panierką.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal97
  • tłuszcz8g
  • tłuszcz nasycony1g
  • węglowodany3g
  • cukry2g
  • błonnik0.4g
  • białko3g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Masa na kulki: ser z nerkowców, orzechy włoskie, szczypiorek, granulowany czosnek i szczyptę przypraw mieszamy razem w misce, następnie przykrywamy i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.

  • krok 2

    Panierki: pietruszkę myjemy, osuszamy siekamy, przekładamy je do płytkiej miski lub talerza na zupę, odpowiedni będzie też talerzyk. Do drugiej wsypujemy płatki chili (najlepiej z papryki Aleppo znanej też pod nazwą pieprz Halaby - jest powszechna w kuchni bliskowschodniej, niezbyt ostra, bo suszona bez pestek).

  • krok 3

    Obtaczanie: ze schłodzonej mieszanki formujemy 20 małych kulek serowych. Połowę obtaczamy w natce pietruszki, a drugą w płatkach chili, aż do całkowitego pokrycia ich powierzchni.

  • krok 4

    Chłodzenie: kulki serowe wegańskie przenosimy na metalową tacę lub na talerz, schładzamy je przez 3 godziny lub do momentu podania.

  • krok 5

    Przechowywanie: jeśli zostanie nam nadmiar kulek lub zrobimy porcję z zapasem, można je przełożyć do słoika, zalać oliwą z oliwek. W ten sposób można przechowywać je przez tydzień.

    Źródło: serwis partnerski, BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama