
Wegańskie naleśniki bez jajek
- mąka: 2 szklanki
- mleko roślinne: 1 szklanka
- woda gazowana: 0.5 szklanki
- olej: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- kurkuma: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Mąkę należy przesiać do większej miski – dzięki temu nabierze ona powietrza, a naleśniki wegańskie będą bardziej puszyste. Do mąki dodać szczyptę soli oraz płynne składniki: mleko roślinne, wodę gazowaną i olej. Ciasto na naleśniki bez jajek należy dokładnie wymieszać, aby nie było w nim grudek. Można to zrobić za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki do jajek.1. Mąkę na wegańskie naleśniki należy przesiać do większej miski – dzięki temu nabierze ona powietrza, a naleśniki będą bardziej puszyste. Do mąki dodać szczyptę soli oraz płynne składniki: mleko roślinne, wodę gazowaną i olej. Ciasto na naleśniki bez jajek należy dokładnie wymieszać, aby nie było w nim grudek. Można to zrobić za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki do jajek.

iStock krok 2
Do przygotowanego ciasta na naleśniki wegańskie warto dodać łyżeczkę kurkumy, dzięki czemu ciasto zyska ładny, jajeczny kolor. Gotową masę na naleśniki bez mleka należy odstawić na 30 minut, aby mogła odpocząć. Jeśli po tym czasie ciasto będzie za gęste, warto dodać odrobinę wody gazowanej. Wege naleśniki należy smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu.

iStock

