Porady:
- Ciasto na palce wiedźmy będzie tym lepsze, im bardziej będzie schłodzone. Jeśli więc macie czas, zostawcie je w lodówce nawet na 2 godziny, a będzie wtedy wyjątkowo chrupiące i kruche.
- Formując paluchy wiedźmy, należy pamiętać, aby były one nieco cieńsze niż chcemy, gdyż podczas pieczenia ciasto urośnie i efekt końcowy będzie grubszy. Aby wszystkie paluszki wiedźmy miały podobny rozmiar, z ciasta można najpierw uformować kuleczki o jednakowej wadze, a dopiero potem rolować z nich palce.
- Do ciasta na palce czarownicy można dodatkowo wykorzystać barwnik spożywczy. Zielony lub fioletowy kolor zamieni je w jeszcze straszniejszy słodki przysmak w klimacie halloween.
- Jeśli nie macie migdałów, do zrobienia paznokci na palcach możecie wykorzystać połówki pistacji. Jako upiorne, ciemne pazury świetnie sprawdzą się także pestki dyni.
Notka redakcyjna:
Paluchy wiedźmy - przepis podstawowy i dodatki
Przepis na ciastka paluchy wiedźmy podbija internet co roku w okresie halloween. Choć wygląd tego deseru jest zdecydowanie niecodzienny, to sam przepis na masę nie różni się niczym od klasycznych ciastek maślanych. Aby je zrobić, potrzebujemy więc tylko podstawowych składników, jednak możemy dodawać do niego wszelkie ulubione dodatki. Do ciasta na paluchy idealnie pasować będzie szczypta cynamonu lub imbiru, odrobina otartej skórki z cytryny czy kropla aromatu migdałowego.
Do przygotowania paluchów można też wykorzystać inny halloweenowy symbol, czyli dynię. Wystarczy upiec ją, a następnie zblendować na gładki mus. Już 3 łyżki puree z dyni zastąpią jedno jajko i sprawią, że ciastka będą miały jeszcze lepszy smak, delikatniejszą strukturę oraz piękny kolor.
Gotowe paluchy wiedźmy można dodatkowo oblać polewą. Najlepsza będzie taka w kolorze czerwonym, imitującym krew na upiornych palcach. Możecie więc rozpuścić białą czekoladę lub zrobić najprostszy lukier z cukru pudru i soku z cytryny, a do takiej bazy dodać kilka kropli czerwonego barwnika
Paluchy wiedźmy wegańskie i bezglutenowe
Wegańskie halloween może być równie pyszne i efektowne. Powyższy przepis bez problemu zrobicie również bez dodatku składników odzwierzęcych. Wystarczy zamienić masło na margarynę lub olej kokosowy, natomiast jajko zastąpić mieszanką mąki ziemniaczanej i wody.
Jeśli zależy nam na przygotowaniu roślinnych paluchów, powinniśmy też pamiętać, aby użyć dżemu wegańskiego, gdyż niektóre gotowe przetwory zawierają żelatynę odzwierzęcą. Dobrym pomysłem jest więc wykorzystanie domowego dżemu, przygotowanego tylko z owoców i cukru, bądź kupienie konfitury z naturalną substancją zagęszczającą agar-agar.
Nie ma też żadnych przeszkód, aby zrobić paluchy wiedźmy bezglutenowe. W takim wypadku możemy użyć mąki kokosowej, ryżowej, jaglanej, amarantusowej lub owsianej. Należy też pamiętać, aby użyć proszku do pieczenia bez glutenu lub wymienić go na sodę oczyszczoną.
Przepisy na halloween
Halloween jest dobrą okazją nie tylko do tego, by zorganizować przebieraną imprezę, ale także popisać się kulinarnymi umiejętnościami. Zasada jest jedna: im bardziej przerażająca (a przy tym smaczna) przekąska, tym lepiej. Na halloweenowym stole nie może zabraknąć zarówno słonych, jak i słodkich przekąsek. Wśród popularnych przepisów wymienić można między innymi hot-dogi w cieście francuskim stylizowane na mumie, bezowe duszki czy minidynie z mandarynek.
Jeśli natomiast wolicie bardziej przyziemne przysmaki, idealnym wyborem będą wszelkiego rodzaju przysmaki z dyni. To warzywo nieodłącznie kojarzy się z halloween, więc warto wykorzystać je zarówno na słodko, jak i na słono. Szczególnie polecamy klasyczne ciasto dyniowe oraz szybkie i łatwe w przygotowaniu muffiny dyniowe. Z kolei fanom kremowych i aksamitnych deserów z pewnością posmakuje sernik dyniowy.