
Wegańskie pancakes
- mąka: 150 g
- cukier waniliowy: 16 g
- cukier: 45 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- sól: 1 szczypta
- olej słonecznikowy: 15 ml
- mleko roślinne: 190 ml
- jagody: 50 g
- maliny: 50 g
- woda: 80 ml
- mąka kukurydziana: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie wegańskich pancakes: wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce – 150 g mąki, cukier waniliowy, 30 g cukru białego (lub syrop z agawy), proszek do pieczenia, mleko roślinne i sól. Mieszamy do połączenia składników – w masie powinny być widoczne grudki mąki. Na początku może się to wydawać niezwykłe. Nie należy się jednak zniechęcać, dzięki temu naleśniki będą puszyste.
krok 2
Smażenie pancakes: na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy (kokosowy również będzie dobry). Wlewamy 2-3 łyżki ciasta na patelnię i formujemy łyżką okrągły kształt. W taki sam sposób zapełniamy pozostałe miejsce na patelni. Smażymy placki na niewielkim ogniu. Gdy tylko na powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza, a brzegi zaczną twardnieć, można ostrożnie odwrócić placek na drugą stronę. Obracamy je tylko raz, w przeciwnym razie szybko stracą swoją puszystość. Placki można podawać zaraz po usmażeniu lub podgrzewać w piekarniku.
krok 3
Sos jagodowy: owoce, cukier (15 g) i wodę umieszczamy w małym rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu jagody delikatnie rozgniatamy widelcem. Następnie mieszamy mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody i dodajemy do owoców. Po dokładnym wymieszaniu gotujemy sos na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.

