
Wegańskie pierogi ruskie
- mąka pszenna: 3 szklanki
- olej: 2 łyżki stołowe
- woda: 0.75 szklanki
- sól: 2 szczypty
- cebula: 1 szt.
- tofu: 250 g
- cytryna: 0.5 szt.
- ziemniaki: 800 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na wegańskie pierogi ruskie:
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy gorącą wodę i zostawiamy na około 20 minut. Następnie mieszamy, wyrabiamy ciasto, dodajemy szczyptę soli i dwie łyżki oleju. Ciasto zostawiamy by odpoczęło około 30 minut.
krok 2
Farsz na wegańskie pierogi ruskie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na szklisto na patelni z odrobiną oleju. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez prasę lub rozdrabniamy tłuczkiem. Odsączamy tofu z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego. Rozdrabniamy tofu widelcem, dodajemy do ostygniętych ziemniaków i cebuli. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
krok 3
Pierogi:
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm i wykrawamy z niego kółka za pomocą szklanki lub foremki. Z farszu formujemy nieduże kulki. Układamy je na krążkach z ciasta i zalepiamy pierogi dokładnie zaciskając brzegi. Gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie z odrobiną oleju aż pierogi wypłyną. Jeżeli nie zamieszamy zjeść ich od razu polewamy pierogi odrobiną oleju, aby się nie posklejały. Wegańskie pierogi ruskie podajemy okraszone smażoną cebulą.

