Reklama

Przepis na wegańską wersję tradycyjnych pierogów ruskich jest bardzo prosty. Uwielbiane przez wszystkich danie smakuje wyśmienicie również w roślinnej wersji. Takie pierogi ruskie z tofu to pomysł na danie na co dzień i od święta.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto na wegańskie pierogi ruskie:
    Mąkę przesiewamy do miski dodajemy gorącą wodę i zostawiamy na około 20 minut. Następnie mieszamy, wyrabiamy ciasto, dodajemy szczyptę soli i dwie łyżki oleju. Ciasto zostawiamy by odpoczęło około 30 minut.

  • krok 2

    Farsz na wegańskie pierogi ruskie:
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na szklisto na patelni z odrobiną oleju. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez prasę lub rozdrabniamy tłuczkiem. Odsączamy tofu z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego. Rozdrabniamy tofu widelcem, dodajemy do ostygniętych ziemniaków i cebuli. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

  • krok 3

    Pierogi:
    Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm i wykrawamy z niego kółka za pomocą szklanki lub foremki. Z farszu formujemy nieduże kulki. Układamy je na krążkach z ciasta i zalepiamy pierogi dokładnie zaciskając brzegi. Gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie z odrobiną oleju aż pierogi wypłyną. Jeżeli nie zamieszamy zjeść ich od razu polewamy pierogi odrobiną oleju, aby się nie posklejały. Wegańskie pierogi ruskie podajemy okraszone smażoną cebulą.

Notka redakcyjna:

Polecamy także inny wegański przepis - pierogi w grzybowym cieście oraz pierożki samosa. Jeśli lubisz pierogi bez mięsa, to zachęcamy do spróbowania także wegetariańskich pierogów z pieczarkami, które można także przygotować w wegański sposób.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama