Reklama

Zdrowe praliny kokosowe to pyszna alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Łatwe w wykonaniu, posmakują zarówno najmłodszym, jak i dorosłym. Są całkowicie wegańskie i bez cukru!

Składniki:

200 g wiórków kokosowych
150 g mleka kokosowego
1 łyżka syropu z agawy
200 g gorzkiej czekolady
opcjonalnie: 1/2 laski wanilii

Kroki przygotowania:

Zdrowe słodkości to nasza specjalność! Batoniki
ciasteczka
tofurniki… takie desery bez wyrzutów sumienia warto znać. Praliny bounty to wegański odpowiednik popularnych batonów – prosty w wykonaniu i bez cukru!

Właściwości kokosaKokos to wyjątkowy orzech – wyróżnia go bardzo zdrowy zestaw kwasów tłuszczowych. Z pewnością nie może go zabraknąć w naszej diecie w dowolnej formie: mąki kokosowej
mleka kokosowego
wiórków kokosowych lub świeżego orzecha. Błonnik
potas
fosfor
kwas foliowy i magnez – to tylko część ze zdrowych składników
jakie oferuje nam kokos. Mimo
że kokos jest wysokokaloryczny
powinny go spożywać osoby na dietach odchudzających. Zawiera mnóstwo błonnika
który daje nam uczucie sytości. Olej kokosowy może być naturalnym składnikiem pasty do zębów – działa antybakteryjnie i podobno wybiela zęby! Dodatkowym atutem kokosa w różnych postaciach jest to
że obniża poziom złego cholesterolu
a także jest naturalnym antybiotykiem.WykonanieMleko mieszamy z wiórkami kokosowymi. Jeśli masa jest zbyt rzadka
dosypujemy nieco wiórek. Wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Następnie z masy kokosowej formujemy zwarte kulki. Układamy je na talerzu i chłodzimy w zamrażarce kolejną godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Możemy dodać odrobinę mleka kokosowego
aby łatwiej się rozpuszczała. Każdą pralinkę obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Odstawiamy do zastygnięcia
przechowujemy w lodówce.Kluczowe
dla wykonania tego przepisu
jest chłodzenie masy kokosowej. To dzięki niej czekolada szybko zastygnie i nie spłynie z pralinek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama