
Wegańskie spaghetti bolognese
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
- masło roślinne: 1 łyżka stołowa
- cebula: 1 szt.
- marchewka: 1 szt.
- seler naciowy: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- pieczarki: 200 g
- passata pomidorowa: 700 ml
- pomidor: 1 puszka
- cukier: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sól wędzona: 1 szczypta
- papryka wędzona: 1 szczypta
- oregano: 1 szczypta
- bazylia: 1 szczypta
- kasza gryczana: 1 szklanka
- migdały: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w bulionie. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy trochę oliwy i masła. Wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Dokładamy starte marchewkę i seler, trzymamy na ogniu, aż cebula zacznie się przypiekać. Dodajemy posiekany czosnek, podsmażamy, aby go nie przypalić. Dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki, podsmażamy.

krok 2
Wlewamy passatę i pomidory z puszki, oprószamy cukrem, solą, pieprzem i ziołami, dusimy ok. 15 min. Kaszę gryczaną obsmażamy przez chwilę na oliwie z ziołami, dodajemy do sosu, dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy klasycznie – ze spaghetti, zmielonymi nerkowcami i świeżymi ziołami; lub używamy do faszerowania i zapiekania warzyw czy grubych makaronów.


