Wegańskie sushi z tofu
Przepis na wegańskie sushi to doskonały pomysł na lekką przekąskę lub obiad. Doskonale sprawdzi się też zarówno jako tapas na imprezie.
Składniki:
200 g ryżu (najlepiej specjalnego do sushi)
4 płaty nori
200-300 g tofu z ziołami
świeży ogórek
2 marchewki
szczypior
sezam do posypania
sos sojowy
opcjonalnie: wasabi
Kroki przygotowania:
Ryż gotujemy tak
aby się kleił. Jeśli innego niż przeznaczonego typowo do sushi - gotujemy go 10 min dłużej. Marchewkę obieramy. Ogórka
marchewkę i tofu kroimy w cienkie paski. Szczypior rozdzielamy na pojedyncze liście. Na stolnicy kładziemy arkusz nori
a na nim rozprowadzamy cienką warstwę ryżu. Na brzegu arkusza na całej szerokości rozkładamy równomiernie pokrojone w paski składniki. Zwijamy sushi w rulon zaczynając od miejsca
gdzie ułożyliśmy nadzienie. Rulon kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Posypujemy sezamem. Podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi.


